Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

TV4:s Kalla fakta tog på söndagen upp den hårda kritik mot kampanjen för vaccinet Gardasil som Världen idag tidigare rapporterat om. Foto: Mårten Gudmundhs

Vaccineringskampanj får skarp kritik

– Oroväckande. Det säger ungdomsorganisationen Reactas ordförande Rebecca Söderström efter TV4:s granskning av vaccinet Gardasil, som ges till unga flickor för att hindra livmoderhalscancer.

Nyheter · Publicerad 11:06, 24 apr 2013

Skrämselpropaganda och bristande information om allvarliga biverkningar. Kritiken i TV4:s Kalla fakta var skarp mot kampanjen för vaccinet Gardasil, som ska förhindra livmoderhalscancer.
2008 beslutade Socialstyrelsen att vaccinering mot hpv-virus, som kan leda till livmoderhalscancer, skulle ingå i det allmänna vaccinationsprogrammet, och nu erbjuds alla 12-åriga flickor vaccinering. Världen idag har tidigare rapporterat om frågetecken kring vaccinet Gardasils effekt och biverkningar, och i söndagens Kalla fakta levererade experter hård kritik mot marknadsföringen av Gardasil.
Vaccinet sägs skydda mot två hpv-virus, som orsakar 60-70 procent av livmoderhalscancerfallen. Men eftersom sjukdomen vanligen uppstår först i 40–50-årsåldern, flera decennier efter vaccineringen, menar flera experter att effekten av vaccinet är högst osäker, samtidigt som allvarliga biverkningar har konstaterats – biverkningar som det informeras mycket bristfälligt om.

Stockholms läns landsting driver kampanjen I Love Me. På kampanjhemsidan uppmanas tjejer att skynda sig att vaccinera sig och det här är vad som sägs om biverkningar:
"Att vaccinera sig mot livmoderhalscancer är inte farligt. Över 30 miljoner kvinnor i världen är redan vaccinerade, därför vet man att hpv-vaccinet inte ger några allvarliga biverkningar".
Rebecca Söderström, ordförande för organisationen Reacta, som arbetar med frågor om ungdomars hälsa, menar att informationsarbetet måste bli mycket bättre.
– Informationen kring hpv är över huvud taget bristfällig. Man måste göra tydligt vad hpv är, hur det smittar, hur det kan leda till cancer och hur man kan skydda sig. Här är vaccinet bara en del i de förebyggande åtgärder som finns. En minst lika stor ansträngning måste göras vad gäller information till unga om sexuellt risktagande och hur man tar tillvara sin egen hälsa på det här området. Med korrekt information och genomtänkta hälsovärderingar ökar sannolikheten för att slippa bli smittad, säger hon.

Diane M. Harper, som ansvarade för de kliniska studierna av Gardasil och ledande expert på området, säger till Kalla fakta att det används "skrämseltaktik" i marknadsföringen och att det inte finns några bevis för att vaccinet skyddar mot livmoderhalscancer – och samma slutsats drar medicinprofessor Chris Shaw, som studerat Gardasil i två år.
– Vi kommer inte att veta det på flera årtionden, säger han, och konstaterar att risken för att utveckla livmoderhalscancer från ett hpv-virus är "mycket liten".
Professor Måns Rosén, direktör vid SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, är också han mycket kritisk och varnar för en falsk trygghet, som kan leda till att kvinnor avstår från de viktiga cellprovstagningarna.
– Det är en onyanserad kampanj, säger han till Kalla fakta.

I programmet ifrågasätts också informationen om biverkningar. Två unga tjejer som drabbats av mycket svår sjukdom till följd av vaccineringen intervjuas. En av dem är 23-åriga Linnea Gustafs­son, som vaccinerades 2008. Efter att hon fått den andra sprutan kom de första symtomen.
– Jag tappade känseln i ena foten, sedan i andra benet och det fortsatte uppåt, berättar hon för TV4. Det blev snabbt värre, och efter en vecka, då hon inte längre kunde röra sig eller andas utan hjälp, konstaterade en neurolog att hon skulle förbereda sig på att hon kanske skulle komma att dö.
Rehabiliteringen blev långvarig.
– Jag kunde inte knyta skorna eller öppna ett mjölkpaket och missade nästan hela sista året på gymnasiet, berättar Linnea.
Först efter ett återfall 2010 insåg läkare att det var vaccinationen som utlöst sjukdomen.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Rebecca Söderström, ordförande i Reacta

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Sverigedemokrater kritiserar SR-podd på arabiska

Public Service. I helgen lanserades Ekot Radio Swedens nya fördjupande veckopodd på arabiska. Podden ska... tisdag 13/4 08:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier