På tisdagen möttes EU-ländernas hälsoministrar i Bryssel för att diskutera kunskapsläget om omikronvarianten och beredskapen för framtida gemensamma inköp av covidläkemedel. Reserestriktioner och vaccinationstvång diskuterades också.
Frågan om obligatorisk vaccinering är aktuell i en rad EU-länder. Österrike kommer att införa vaccinplikt för invånarna i februari och före årsskiftet kommer även Tysklands parlament att rösta om vaccinplikt. Ledande tyska politiker har uttalat att ett sådant krav är oundvikligt.
I Frankrike är det redan obligatoriskt för vårdpersonal att vaccinera sig och från den 1 mars kommer Polen att kräva att alla vårdanställda är vaccinerade. I Grekland ska ovaccinerade över 60 år börja bötfällas.
EU-kommissionen nöjer sig än så länge med att konstatera att det är upp till varje medlemsland att själv fatta beslut i frågan – men kommissionens ordförande, Ursula von der Leyen, uttryckte nyligen sin personliga åsikt att det är rimligt att inleda en diskussion inom EU om det ska vara tvingande att vaccinera sig mot covid-19.
Tysklands avgående hälsominister Jens Spahn är inne på samma sak.
– Om för många säger att de inte vill vaccinera sig så blir det en börda för hälsosystemet, sjuksköterskor, läkare och de patienter vars operationer måste skjutas upp. Frågan om obligatorisk vaccinering är rätt väg eller inte att gå är en debatt som vi måste föra, sade den tyske hälsoministern i samband med mötet i Bryssel.
En högt uppsatt chef vid WHO Europa, Robb Butler, har också sagt att Europas länder bör överväga att införa krav på att medborgarna vaccinerar sig mot covid-19, vilket Världen idag har skrivit om. Butler medger att vaccintvång har en baksida, men anser ändå att det är dags att ha den diskussionen.
Den tidigare WHO-chefen Anthony Costello har dock varnat för att tvång kan leda till att fler kan bli skeptiska till vaccinet, särskilt de som redan har ett lågt förtroende för institutioner.
Aftonbladets ledarskribent Zina Al-Dewany tar också upp risken för en förtroendekris. Auktoritära metoder kan lätt spåra ur och tvång kan leda till att färre tar vaccin, menar hon. Att WHO eller EU skulle försöka införa ett tvång som ska gälla i medlemsländerna vore dessutom att köra över vår grundlag.
”Just i Sverige har vi varit försiktiga med tvingande åtgärder”, skriver Al-Dewany.
Hon tror att frivilligheten har lett till att vi har en av de högsta vaccinationstäckningarna i Europa. Hon påpekar även att många har högt förtroende för myndigheterna i Sverige.
”Det vore rätt dumt att riskera det förtroendet med tvingande åtgärder”, fortsätter hon.