På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Vaccin utan koppling till abort kan komma till sommaren

Curevac, det enda inplanerade vaccin där varken utveckling, produktion eller laboratorietester bygger på cellinjer från aborterade foster, kan komma till Sverige i sommar. Samtidigt kan det komma att bli möjligt för den enskilde att välja ett särskilt vaccin efter hösten.

Att vänta in denna möjlighet innebär dock risker, varnar Folkhälsomyndigheten.

Nyheter · Publicerad 13:30, 31 mar 2021

Vid en presskonferens i torsdags öppnade statsepidemiolog Anders Tegnell för första gången för att det senare i år kan bli möjligt att välja bland godkända vaccin.

– Jag har svårt att tänka mig att det blir ett sådant upplägg i vår, sade han enligt en artikel i Svenska Dagbladet.

Men på en fråga om det blir möjligt i sommar svarade han:

– Eller i höst. Det beror alldeles på utvecklingen.

Efteråt klargjorde han för tidningen att den som tackar nej till vaccin för att invänta en eventuell möjlighet att välja vaccin i höst utsätter sig och sin omgivning för en ökad smittorisk.

Ett vaccin som just nu utvärderas av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA är ”CVnCoV” från tyska Curevac. Det är enligt den amerikanska organisationen Charlotte Lozier Institute det enda av de vaccin som är på väg att bli godkända där inte cellinjer från aborterade foster använts för någon del av framtagningen.

Enligt den mest optimistiska prognosen kan ett godkännande komma i början av maj. Och även om vaccinet ännu inte är godkänt av EU finns det med i Folkhälsomyndighetens leveransprognos för tidig sommar, med 139 000 doser planerade för juni, och 1,14 miljoner för tidsspannet juli/september.

Att välja ett visst vaccin före ett annat av andra skäl än medicinska är just nu inte möjligt – varken i Sverige eller i flertalet andra länder.

”Alla vacciner som är godkända mot covid-19 skyddar effektivt mot sjukdom hos personer som är 18 år och äldre,” skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

”Men det finns en begränsad tillgång på olika vacciner och därför finns det ingen möjlighet för dig att välja vilket vaccin du får mot covid-19. Vissa allergier och sjukdomar kan också påverka vilken typ av vaccin du får.”

En möjlighet är att ringa sin vårdcentral när man väl står på tur för vaccinering, för att försöka ta reda på vilket vaccin som ges just där.

”Det är inte möjligt att nu säga vilka vårdcentraler som kommer att ha vilka vacciner och vad som ges vid olika tillfällen,” skriver presstjänsten vid Region Stockholm till Världen idag.

”Vissa patienter behöver en viss typ av vaccin, och det får de veta på förhand. I övrigt kommer det inte gå att välja vilket vaccin man vill ha, men det är klart att det går att kontakta sin vårdcentral och fråga, men det är som sagt inte möjligt att välja.”

Ett liknande svar får den som frågar myndigheterna i länder som Spanien, Frankrike, Tyskland, Österrike, Storbritannien, Polen, Kanada, Belgien, USA och Australien.

Om läget ändrar sig när fler vaccindoser blivit tillgängliga finns det inget säkert svar på.

”För tillfället är valet begränsat och beror på vaccinationsfas, riskgrupper och tillgången på vaccin”, skriver till exempel hälsomyndigheterna i Bryssel.

”Du kan vänta med att använda din inbjudan [att boka vaccinering], men ingen kan garantera att ett särskilt vaccin kommer att vara tillgängligt senare.”

Det finns en begränsad tillgång på olika vacciner och därför finns det ingen möjlighet för dig att välja vilket vaccin du får mot covid-19.

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier