Herre, upp i himlen räcker din nåd, din trofasthet ända till skyarna.
Psaltaren 36:6

Världen idag

Det är staten och politiken som ska rädda klimatet – inte den enskilde genom miljöskatter, minskat köttätande eller mindre bilkörande, sade V:s partiledare Nooshi Dadgostar före helgens partikongress. Foto: Jessica Gow/TT

V vill hjälpa folk på landsbygden – men avskaffa bensinbilar

Vänsterpartiets ledning hoppades att helgens kongress skulle ge bilden av ett modernt parti som distanserar sig från extremism och kan locka fler röster bland män utanför städerna. Facit blev att man ska verka för att helt bryta med Nato, totalförbjuda vinster i välfärden och att könsseparatistiska partimöten ska vara norm.

Nyheter · Publicerad 14:30, 7 feb 2022

Redan inför kongressen hade partiledaren Nooshi Dadgostar gått ut och betonat att klimatdebatten ska handla mindre om skambeläggande av den enskilde och mer om systemförändringar. Flera politiska analytiker har pekat på förhoppningen att fånga in nya väljare, inte minst män i lands- eller glesbygd som röstat på S eller SD.

Vänsterpartiet har bland annat föreslagit att staten ska gå in och betala för en del av glesbygdsbors ökande kostnad för bensin och diesel. Något som fått kritiker att påpeka att V faktiskt vill förbjuda att nya fossildrivna bilar alls säljs om bara tre år. Tio år senare ska det dessutom vara omöjligt att tanka diesel eller bensin i Sverige, anser V.

– Ett modernt Vänsterparti är inte gamla Socialdemokraterna. De har för länge sedan fastnat i sin egen övertygelse om att det inte går att göra något åt samhällsutvecklingen, sade Nooshi Dadgostar i ett tal under kongressen.

Men ambitionen att tala tyst om de mer kontroversiella delarna av partiets politik lyckades inte hela vägen. Kongressen körde över partiledningen och skrev bland in i valplattformen:

”Vänsterpartiet vill införa ett totalförbud mot alla vinstdrivande verksamhetsformer inom välfärden.”

Trots Rysslands militära mobilisering vid Ukrainas gräns ville kongressen dessutom betona att partiet anser att det svenska värdlandsavtalet med Nato ska rivas upp. V beslutade också att man vill riva upp hela det nuvarande pensionssystemet.

Under Vänsterpartiets möten delar man ofta upp medlemmarna så att män och kvinnor sitter var för sig och samtalar. Skälet för detta uppges vara det ”patriarkala samhället” och att kvinnor ska beredas mer utrymme. Under kongressen skrevs ett påbud in i partistadgarna om att dessa könsseparatistiska möten ska vara norm.

Helena Gissén, krönikör i Expressen, konstaterar att V-planen var att tona ner radikalismen i det vissa kallar ytterkantspartiet och attrahera ”vanligt folk”. Hon frågar sig dock om kongressbesluten grusade förhoppningarna.

”Vad de tänkta nya väljarna tycker om att Vänsterpartiet nu skriver in i sina stadgar att det ska hållas könsseparatistiska träffar i samband med alla större partievenemang, det får framtiden utvisa”, skriver Gissén.

Vad de tänkta nya väljarna tycker om att Vänsterpartiet nu skriver in i sina stadgar att det ska hållas könsseparatistiska träffar i samband med alla större partievenemang, det får framtiden utvisa.

Misstänkt båt var i Sverige före Nord Stream-sabotaget

Nord Stream. Den tyska segelbåten Andromeda misstänks ha använts vid sprängningarna av gasledningarna Nord... onsdag 27/9 19:00

När ska polletten trilla ner hos våra teologer och pastorer?

Ledare Tidskriften The Spectator, en brittisk veckotidning med fokus på politik, publicerade förra veckan... onsdag 27/9 00:10

Trefaldighetskyrkan i Arvika utsatt för skadegörelse

Arvika. Trefaldighetskyrkan i Arvika har utsatts för omfattande skadegörelse. Kyrkan är därmed för... onsdag 27/9 16:00

Deltagare brast ut i lovsång när konferens bombhotades

USA. Ett bombhot tvingade en kristen konferens i USA att avbrytas. Deltagarna evakuerades till ett... onsdag 27/9 13:00

Yom Kippur – en medicin mot offermentalitet

Israelkrönika I går (måndag) inföll Yom Kippur i Israel. Under dagen befann jag mig i Tiberias tillsammans med en... onsdag 27/9 00:00