Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

V kräver partiledarmöte om avtalet med Turkiet

Regeringen får hård kritik för Nato-uppgörelsen med Turkiet från både V och MP.
– Kalla samman partiledarna och förklara vad regeringen gått med på, lägg korten på bordet nu, säger Nooshi Dadgostar, partiledare för V.

Nyheter · Publicerad 15:00, 5 jul 2022

Nooshi Dadgostar tycker att regeringen måste förklara vad man nu gått med på.

– Till att börja med så måste regeringen kalla samman partiledarna och förklara vad man gått med på. Utifrån medieuppgifter ser det ut som om utländsk makt ska få avgöra vilka som ska utvisas och vad som ska få publiceras i svenska tidningar, säger hon.

Hon understryker att Vänsterpartiet har varnat för att lägga säkerhetspolitiken i händerna på Turkiet och president Erdogan.

– Det förnekades att det skulle ske, men nu är vi här. Turkiet hävdar att Sverige har fått göra stora eftergifter, men regeringen säger att det inte är så, säger Nooshi Dadgostar.

Hon ser dock inte att det är aktuellt med något misstroende mot utrikesministern på grund av uppgörelsen.

Miljöpartiet, som också är kritiska till uppgörelsen om vapnen och om terroristfrågan i uppgörelsen, tänker inte heller stötta något misstroende.

– Vi fortsätter att argumentera för vår sak i stället, säger språkrör Per Bolund.

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh upprörs över uppgörelsen och hotar nu att driva frågan om misstroende mot utrikesminister Ann Linde (S) som förhandlat fram avtalet med turkarna. Framför allt handlar kritiken om att hon anser att avtalet om att fördjupa samarbetet med vissa kurdiska grupperingar, som slöts i samband med regeringskrisen i november i fjol mellan henne och S, nu har brutits.

Statsministern vill inte låta sig oroas för mycket av misstroendehotet.

– Över 80 procent av riksdagsledamöterna representerar partier som vill gå med i Nato, och då vore det svårt att förklara varför man då skulle rösta för misstroende mot den minister som var med och förhandlade fram avtalet, säger Magdalena Andersson till SVT på onsdagsmorgonen.

Utrikesministern verkar också sitta ganska säkert.

”Det är inte aktuellt för Moderaterna att nu lämna in ett misstroende mot något av regeringens statsråd”, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i ett mejl till TT.

Sverigedemokraterna, som nyss väckte misstroende mot justitieminister Morgan Johansson, kommer inte heller att hänga på Amineh Kakabavehs hot den här gången.

”Det var uppenbart att Socialdemokraterna skulle svika avtalet med Amineh Kakabaveh. Hon borde ha tagit chansen när vi väckte misstroendet mot Morgan Johansson för ett par veckor sedan. Nu har riksdagen stängt för sommaren och vi är inställda på valrörelse”, skriver SD:s gruppledare Henrik Vinge i ett mejl till TT.

TT har sökt Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin, som uppges vara på resande fot och därför avböjer att kommentera.

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00