Tack vare sin vän, Equmenia-pastorn David Hjelmqvist, är Mustafa just nu förmodligen en av Sveriges mest kända afghanska konvertiter. Den 20 maj publicerade Hjelmqvist nämligen, i ett Facebook-inlägg, ett öppet till migrationsministern och Migrationsverkets generaldirektör. I brevet ifrågasatte pastorn det utvisningsbeslut som Mustafa fått från både Migrationsverket och Migrationsdomstolen, enligt vilket hans tro inte skulle vara genuin, trots att både Hjelmqvist och många andra kristna kan intyga att Mustafa har en levande kristen tro.
Facebook-inlägget fick stor spridning, och snart rapporterade inte bara lokala Jönköpings-Posten och P4 Jönköping om Mustafas fall, utan även stortidningar som Aftonbladet och franska Le Monde.
Efter att Migrationsverket kom med sitt nya besked i fredags hörde förstås medierna av sig igen.
När Mustafa får frågan om vad han tänkte när han fick höra om Migrationsverkets besked i fredags börjar han skratta.
– Jag tänkte att det är inte sanning, säger han.
Till slut förstod dock den unge afghanen att det trots allt var sant, vilket gjorde honom glad och lite hoppfull.
– Det känns lite bättre nu. Jag har lite lugnare i tankarna. I tre månader kan jag leva som en vanlig utan att polisen kommer och tar mig, uppskattar Mustafa.
David Hjelmqvist berättar att det verkligen var i grevens tid för Mustafas del.
– Måndag förra veckan var egentligen sista dagen som Mustafa skulle lämna Sverige. Hela veckan var vi oroliga över att han skulle bli tagen på något sätt, berättar pastorn.
Mustafa kom som så många andra till Sverige under 2015 och fick en besvärlig start på grund av att Migrationsverket inte trodde på honom när han berättade att han var 16 och ett halvt år. I stället skrev verket upp hans ålder till 18, vilket gjorde att han inte fick gå i skola utan hamnade på ett asylboende för vuxna.
Med tiden började Mustafa lära känna kristna och när han får frågan om hur han kom till tro, berättar han om sin första bön till Jesus, sommaren 2018.
Mustafas asylboende i Vrigstad skulle då läggas ner och han bad Jesus om att hitta en lösning så att han kunde stanna kvar i området, där han trivdes. Bara några dagar senare hörde ett par i Vrigstads pingstförsamling av sig och erbjöd honom boende.
– Känslan att Gud är äkta var den första chocken. Det var första gången som jag fått bönesvar och tro på Jesus, minns Mustafa.
Därefter valde han snabbt att fördjupa sig i den kristna tron. Han ställde frågor till en afghansk kristen vän, läste i Bibeln och började gå en alphakurs i pingstkyrkan. Det var i slutet av den kursen som han bestämde sig för att bli kristen, varpå han strax döptes.
– Den kristna tron är för mig inte bara att gå i kyrkan utan en väg till en äkta Gud som har skapat hela världen. Han är som en bästa vän. Man känner sig älskad, beskriver han.
Mustafas vittnesbörd till trots menar alltså Migrationsverket och Migrationsdomstolen att hans tro inte skulle vara genuin. David Hjelmqvist förklarar att verket bland annat har fastnat på det faktum att Mustafa döptes kort efter att han fått sitt första avslag.
– Men det var ju bara omständigheter. En lång process hade föregått dopet. Vi har skickat in ett nytt verkställighetshinder nu och vi hoppas att det tillsammans med det förändrade läget ska göra att Mustafa får ett uppehållstillstånd, säger David Hjelmqivst.