Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Utställning om Jerusalem invigdes

En utställning om Jerusalem invigdes på onsdagen i Vänskapsförbundet Sverige-Israels tält i Almedalen. Tanken är att "Folken, boken, landet" ska visas i flera svenska städer liksom i riksdagen. – Det är ett sätt att hylla och stötta Israel, sa Europaparlamentariker Lars Adaktusson (KD) vid invigningen.

Nyheter · Publicerad 20:00, 6 jul 2018

Utställningen, som består av ungefär 30 affischer med bilder och text om Jerusalem och Israel, är ett samarbete mellan FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur, Unesco, och Simon Wiesenthal-centret.

Den invigdes mitt i myllret under politikerveckan i Visby, under medverkan av bland Israels ambassadör Ilan Ben-Dov och Shimon Samuels, Simon Wiesenthal-centrets direktor för internationella relationer.

Shimon Samuels berättade att han just återvänt från Bahrein, där Unescos världsarvskommitté avslutat sitt senaste möte. Han sa att han förväntat sig att arabstaterna skulle försöka föra upp Qumran, platsen på nuvarande Västbanken där de så kallade dödahavsrullarna påträffades, på världsarvslistan för palestiniernas räkning.

– Men det verkar som om våra ansträngningar att avpolitisera Unesco har lyckats under den nya generalsekreteraren, sa Shimon Samuels.

Unescos medlemsländer har de senaste åren gått med på en rad resolutioner som antingen tonar ner eller inte nämner den judiska kopplingen till platser som Tempelberget i Jerusalem eller Hebron.

Även den utställning som invigdes på onsdagen har stött på problem.

När den skulle invigas på Unescos huvudkontor i Paris 2014 lämnade 22 arabiska medlemsländer in en protest, vilket gjorde att öppnadet försenades ett halvår.

Den svenska utställningen är dedikerad till Per Ahlmark, uttalad Israelvän och tidigare ledare för Folkpartiet.

Vänskapsförbundet Sverige-Israel

Vänskapsförbundet Sverige-Israel är ett religiöst och politiskt obundet vänskapsförbund med syfte främja kulturellt utbyte och information om Israel som sin främsta målsättning.

Sverige-Israel består av 3000 medlemmar i ca 20 lokalföreningar över hela Sverige.

Vänskapsförbundet Sverige-Israel är medlem i den Europeiska vänföreningen till Israel, European Alliance for Israel, EAI

Lars Adaktusson är Ordförande och Stefan Dozzi generalsekreterare.

Vänskapsförbundet Sverige-Israel arbetar för att:

Öka kunskapen om Israel

Öka förståelsen för Israel

Stärka banden mellan Sverige och Israel

Detta genom att:

Initera och delta i debatten om Israel

Främja officiella och privata kontakter med organisationer och enskilda i Israel

Arrangera resor till Israel

Främja kunskap om och förståelse för kultur, religion och samhällsförhållanden i Israel

Källa: Vänskapsförbundet Sverige-Israel, www.sverigeisrael.se

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...