HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Utrikesminister: Asia Bibi är kvar i Pakistan

Asia Bibi är fortfarande i Pakistan, en vecka efter det domstolsbeslut som bekräftade hennes frivigning. Det säger landets utrikesminister Shah Mahmood Qureshi till BBC i en intervju som sändes på onsdag morgon. – Vi har sagt till vänner runt om i världen: vill ni hjälpa henne, gör det i tysthet, säger han.

Nyheter · Publicerad 20:00, 6 feb 2019

Det var i förra veckan som Högstas domstolen i Pakistan beslöt att inte gå med på att granska sin egen dom från slutet av oktober förra året. Då frikändes Asia Bibi helt från anklagelserna om hädelse och från den dödsdom som tidigare rättsinstanser slagit fast.

Bara några dagar efter beskedet förklarade Asia Bibis advokat Saif-ul-Malook att Asia Bibi och hennes make redan rest till Kanada, där två döttrar befinner sig sedan en tid tillbaka.

– Hon har återförenats med sin familj, sa Saif-ul-Malook till Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Men till andra journalister som sedan frågade samma sak, sa han sig vara osäker på om Asia Bibi redan hunnit lämnat Paksitan. Och enligt den tyska tidningen är det nu oklart om Saif-ul-Malook fortsätter att arbeta för Asia Bibi.

Flera andra källor, band annat organisationen Aid to the church in need, uppger att Asia Bibi ännu är kvar i Pakistan, och att den uppgiften kommer från hennes närmaste familj.

Nu bekräftas den uppgiften av Pakistans utrikesminister, Shah Mahmood Qureshi.

I en intervju med brittiska BBC förklarar han att Asia Bibi är fri att lämna Pakistan, men att hon kommer att få fortsatt skydd om hon väljer att stanna i landet.

På frågan om det vore bättre för Asia Bib själv om hon fick asyl i ett annat land svarar Shah Mahmood Qureshi snabbt:

– Det är hennes eget val.

– Vi har sagt till vänner runt om i världen: vill ni hjälpa henne, gör det i tysthet, säger han.

– Om ni vill hjälpa henne, så tror jag tyst diplomati är det bästa.

Anställda hoppar av barnklinik som behandlar könsdysfori

Storbritannien. Fem anställda vid Britain’s National Health Service (NHS) har valt att lämna sina tjänster på en klinik som arbetar med barn som kan ha könsdysfori....

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...

Boken Ringaren i Notre Dame hamnade i topp efter branden

Kultur. Victor Hugos klassiska roman Ringaren i Notre Dame toppar försäljningslistan på e-handelssajten Amazons franska filial en dag efter den omfattande...