Ni ska lära känna sanningen, och sanningen ska göra er fria.
Johannesevangeliet 8:32

Världen idag

Utredning ska skärpa kontroll av läromedel

Nyligen kunde Världen idag avslöja att antisemitiska och islamistiska läromedel säljs till svenska skolor. Det var skolpersonal i Östhammars kommun som slog larm när de upptäckte sådana inslag i modersmålsböcker från Iran. Nu tillsätter regeringen en utredning om statens roll när det gäller läromedel i svensk skola.

Nyheter · Publicerad 15:00, 3 dec 2019

Världen idag var först med att rapportera om de persiska modersmålsböckerna, där det enligt uppgift ska finnas ett islamistiskt citat av Ayatollah Khomeini och där Israel ska kallas för ”Satan”.

Nyheten togs därefter upp i flera andra medier, däribland Göteborgs-Posten, SVT Nyheter och Dagens Nyheter. DN kunde även berätta att ett av inslagen i den iranska litteraturen är en romantiserande berättelse om en barnsoldat som går till krig mot Irans fiender.

Tidningen intervjuade utbildningsminister Anna Ekström, som reagerade starkt på uppgifterna.

– Jag blev väldigt upprörd över detta. I svenska skolböcker ska det inte finnas antisemitism, inte rasism och inte hyllande av barnsoldater. Punkt! sade hon.

Ekström förklarade också att beslut om vilka läromedel som ska användas i svenska skolor tas på lokal nivå, vilket lägger ett ”väldigt stort ansvar” på den enskilda rektorn.

– Jag blir så klart fundersam över att det i andra länder är vanligt med noggranna kvalitetskontroller av läromedel, medan det svenska systemet i detta hänseende är väldigt avreglerat, sade Anna Ekström till DN.

Nu har regeringen tillsatt en utredning om statens roll när det gäller läromedel i svensk skola, men enligt Hugo Wester, handläggare på utbildnings­departe­mentets skolenhet, finns det inget samband mellan avslöjandet om de antisemitiska läroböckerna och utredningen.

– Så snabbt går det inte att sätta till en utredning. Men eftersom läro­medel ingår så finns det också möjlighet för utredaren att titta på den här typen av frågor, hur vi ska garantera att läro­medlen i skolorna är i linje med kraven i skollagen och läroplanen, säger han till Världen idag.

– Skolinspektionen utövar tillsyn i de här delarna och kan rikta kritik mot en skola om undervisningen och läromedlen inte är i linje med dessa krav, fortsätter han.

I svenska skolböcker ska det inte finnas antisemitism, inte rasism och inte hyllande av barnsoldater.

75 år sedan Auschwitz befriades

Nyhetskommentar Nyhetskommentar. Av förklarliga skäl kommer världens uppmärksamhet under Förintelsens minnesdag måndagen den 27 januari ha ett särskilt fokus på förintelselägret...
Familjefrågan Jag har en väninna som jag upplever är snäll men som ibland kan säga förminskande saker till mig. Jag är rädd överlag att bli påhoppad, för att jag...

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...
Senaste nytt
Mest lästa just nu
Familjefrågan Jag har en väninna som jag upplever är snäll men som ibland kan säga förminskande saker till mig. Jag är rädd överlag att bli påhoppad, för att jag...

Utstött – men pånyttfödd

Missionsglimten Jag är helt omtumlad av mötet med Alamak! Hon är strax över tjugo år och bor i ett av Asiens tuffaste länder. I dag står hon utanför sin...

Sälj inte ut evangeliet för det som är politiskt korrekt

Serie För kristenhetens del lever man i farlig omedvetenhet om sitt eget läge. Likt Esau har kyrkan sålt sin trovärdighet mot att få njuta acceptansens...