Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Utredning kan rädda iransk pastor

Var han muslim innnan han blev kristen? Den saken ska nu undersökas, och svaret på frågan är livsavgörande för den iranske pastorn Yousef Nadarkhani. Ett "ja" betyder att det utdömda dödsstraffet kan verkställas.

Nyheter · Publicerad 06:00, 3 aug 2011

Det var i måndags som Världen idag berättade om den 34-årige tvåbarnspappan och ledaren av en huskyrka i norra Iran, som dömts till döden för att ha avfallit från islam och för att ha evangeliserat bland muslimer. Domen i den lägre rättsinstansen överklagades till Högsta domstolen, bland annat med hänvisning till att Nadarkhani förnekar att han någonsin har varit muslim och följaktligen då heller inte kan ha avfallit från islam.

Högsta domstolen bekräftade dödsdomen, men beordrade samtidigt en undersökning av pastorns religiösa tillhörighet från det att han var 15 år till att han, vid 19 års ålder, blev kristen.
Hur myndigheterna ska kunna undersöka denna fråga, som ligger mer än 20 år tillbaka i tiden, är enligt compassdirect.org höljt i dunkel, men fullt klart är att man i alla fall inte kan fråga Nadarkhanis föräldrar, som båda är avlidna.

Skulle undersökningen komma fram till att pastorn, trots allt, i sin barn- och ungdom var muslim och sedan konverterade, är hans enda möjlighet att komma undan dödsstraffet att göra avbön och förneka Kristus. Blir resultatet det som Nadarkhani hela tiden har hävdat; att han aldrig varit muslim, är risken, enligt källor till compassdirect.org, ändå stor att han kommer att dömas till ett långvarigt fängelsestraff för att han har spridit det kristna budskapet bland muslimer.
Undersökningen ska göras någon gång under hösten.

Annica Skenberg
redaktionen@varldenidag.se

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier