HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Utmaning att förbättra integrationen utan integrationsminister

Före detta Broderskapsrörelsen, numera Socialdemokrater för tro och solidaritet, är inte oväntat positiva till regeringsförklaringen. Men man uttrycker skepsis inför det faktum att posten som integrationsminister plockats bort.

Nyheter · Publicerad 00:00, 3 okt 2014

Integrationen har nämnts som en politisk nyckelfråga de närmaste åren, inte minst mot bakgrund av Sverigedemokraternas framgång i riksdagsvalet. Men när statsminister Stefan Löfven på fredagen presenterade sina statsråd var det ingen som blev integrationsminister. Orsaken är att man vill att integrationen ska genomsyra hela regeringens arbete, inte minst vad gäller bostadspolitik och arbetsmarknad. Men kritiker menar att risken är att något som är allas ansvar lätt kan bli ingens ansvar.

Socialdemokrater för tro och solidaritet, som uttrycker gillande över regeringsförklaringen i stort, skriver samtidigt på sin webbplats att de ser en "viss risk att avgörande frågor för att bryta diskriminering och rasistiska strukturer kan falla mellan stolarna, genom att posten som integrationsminister tagits bort."

De menar vidare att det kan bli en utmaning att förbättra integrationen för ett sammanhållet samhälle utan en integrationsminister.

Även Roger Haddad, folkpartistisk riksdagsledamot, ifrågasätter det rimliga i att inte ha en integrationsminister.
- Om jag hade varit statsminister hade jag lyft integrationsfrågan för att signalera att vi tar den på allvar, säger han till Dagens samhälle och menar att beslutet är anmärkningsvärt med tanke på SD:s ökande stöd.

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...