Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Utmanar partilinjen om 9 000 ensamkommande

Under torsdagen röstar riksdagen om regeringsförslaget som innebär att 9 000 ensamkommande kan få en ny prövning att stanna i Sverige. Tre kristdemokrater går emot partiet och röstar ja till förslaget. – Det kristna budskapet är att försöka vara medkännande, säger Roland Utbult (KD).

Nyheter · Publicerad 08:13, 7 jun 2018

Det kontroversiella förslaget från regeringen har kritiserats för sina brister. Men det får stöd i riksdagen av bland andra Centerpartiet och enskilda ledamöter inom Liberalerna och Kristdemokraterna. Hos de senare är det Emma Henriksson, Annika Eclund och Roland Utbult som väljer att rösta för förslaget.

– Det är min inre övertygelse att det är rätt sak att göra. De ska kunna få en andra chans. Det handlar också om för långa handläggningstider hos Migrationsverket, de har blivit illa behandlade, säger Roland Utbult.

Han menar att de haft ett bra resonemang i partiet och att han inte känner av någon partipiska i den här frågan.

– Jag vill betona att om KD:s politik hade genomförts från början, där synnerligen och särskilt ömmande omständigheter ligger till grund för bedömningen, så hade fler av de här sårbara ensamkommande fått uppehållstillstånd. Det hade varit det bästa. Men nu har vi det här förslaget att ta ställning till.

Expressen har gjort en sammanställning över de cirka 9 000 personer detta gäller. Den visar bland annat att en majoritet fått sin ålder uppskriven av Migrationsverket och att i stort sett alla saknar giltiga id-handlingar. 

Hur ser du på det?

– Jag förstår att det kan finnas sådana inslag i det här. Min utgångspunkt är att detta är personer som kommer ifrån traumatiska sammanhang och krigshärjade områden. Jag ser det rent medmänskligt.

– Oavsett om det blivit fel i vissa fall vad gäller till exempel ålder, så vill jag göra mot de här personerna så som jag själv skulle vilja bli behandlad. Det är den gyllene regeln som gäller för mig här, säger Roland Utbult och understryker, att det inte handlar om kollektivt uppehållstillstånd utan nya, individuella prövningar.

– Det finns också ett stort antal konvertiter som blivit kristna och som får en jättesvår situation när de ska återvända, dem känner jag så klart extra starkt för. Många har inte blivit trodda av Migrationsverket.

Kritiker menar att det är fel att ge en liten grupp en slags "gräddfil" när till exempel många förföljda kristna flyktingar nekas asyl. Hur ser du på det?

– Det finns brister i regeringens förslag och givetvis ska de kristna som förföljs ha rätt till asyl här. Med kristdemokratisk politik hade det också blivit så. Men just nu handlar det om de här 9 000 ensamkommande personerna, säger Roland Utbult. 

Regeringens förslag väntas få stöd av en majoritet i riksdagen vid torsdagens omröstning.

Oavsett om det blivit fel i vissa fall vad gäller till exempel ålder, så vill jag göra mot de här personerna så som jag själv skulle vilja bli behandlad.

Ordkrig efter israeliska flygangrepp i Syrien

Missilangrepp Iran är redo att utplåna Israel, hävdar chefen för det iranska flygvapnet, sedan Israel angripit iranska mål i Syrien. – Vi slår till mot vem som än...

Det räcker inte med besvärjelser

Ledare Beklämmande röra Så här när dammet börjar lägga sig kan man fundera en del på förra veckans kaos i regeringsfrågan. Hur kunde S, MP, C och L ens komma på tanken att...