Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Utmanar antisemitism med insamling

Inför årsdagen av Kristallnatten nu på fredag är det viktigare än någonsin att stå upp för judarna och för Israel. Det menar pastor Tommy Lilja, som tagit initiativ till en insamling som han hoppas ska bli en årlig manifestation.

Nyheter · Publicerad 08:00, 7 nov 2018

Det är Tommy Liljas organisation PTL Ministries som står bakom den nystartade insamlingen, i samarbete med bland annat Förenade Israelinsamlingen och Jewish Agency.

Tanken är att i slutet av denna vecka kunna överlämna en första namnlista till Israels Sverigeambassadör Ilan Ben-Dov.

– Eftersom initiativet kom igång såpass sent, så kommer man att kunna lämna sitt namn och gåva månaden ut, säger Tommy Lilja till Världen idag.

Han berättar att det var dådet i Pittsburgh i USA den 27 oktober, då en gärningsman sköt ihjäl elva personer i en synagoga, som gav honom impulsen att starta insamlingen.

– När den här mannen skrek ut sitt hat mot judarna i synagogan var det ett skrik mot alla världens judar. På samma sätt som en brandbomb kastad mot en judisk persons hem i Lund är en brandbomb mot varje jude, säger Tommy Lilja.

Han ser kopplingen till det hat mot judar som ledde fram till den så kallade Kristallnatten i Tyskland 1938, och som blev startskottet för Förintelsen. Händelsen uppmärksammas som vanligt nu på fredag den 9 november.

– Därför har vi kallat insamlingen 7 november-manifestationen, och kommer att göra den till en årlig kampanj, säger Tommy Lilja.

PTL Ministries har sedan 1996 hjälpt judar i framför allt det forna Sovjetunionen att finna en fristad i Israel, och även de medel som samlas in nu kommer att kunna gå till det ändamålet.

– Just nu fokuserar vi på judarna i Ukraina, som är ett av de mest antisemitiska länderna i världen, säger Tommy Lilja.

– Ett extra stort problem där är att det är svårt för judarna att lämna de områden som annekterats eller skurits av från Ryssland.

Men de insamlade medlen kan även användas till barnbyn Neve Michael i Israel, där PTL Ministries hjälper barn som utsatts för incest och svåra övergrepp.

Tommy Lilja understryker att det är frivilligt att lämna ut sitt namn till insamlingen, och att alla gåvor är välkomna hur små eller stora de än är.

– Om vi kan bli några tusen som visar vårt stöd, och som ger allt mellan 25 och 3000 kronor, så är det mycket uppskattat, säger han.

– Varje enskild kristen som säger att "jag är en vän till Israel" har betydelse.

Kristallnatten

Natten mellan den 9 och 10 november 1938 blev kulmen på de våldsamma progromer mot judar som genomfördes i Tyskland mellan den 7 och 13 november samma år.

Omkring 400 judar dödades under kristallnatten, 20 000–30 000 personer greps och fördes till koncentrationsläger, över 1 400 synagogor och bönehus brändes och förstördes, och omkring 7 500 judiska butiker fick skyltfönstren krossade, vandaliserades och plundrades. Omkring 30 000 judiska män greps och skickades till koncentrationsläger.

(Källa: Forum för levande historia)

SKR uppvaktade Migrations- verket med 18 400 namn

Aktion. Lyfte fram konvertiternas situation På torsdagen möttes Sveriges kristna råd (SKR) och Migrationsverket för samtal om hantering av asylärenden som rör konvertiter. Samtidigt...

Vad kan förklara de ökade sexualbrotten?

Ledare Eskalerande statistik enligt Brå-rapport Så har då Sverige till slut fått en statsminister. Socialdemokrater och Miljöpartister kan nu regera vidare med Vänsterpartiets och nu även de två...