Frukta Herren, ni hans heliga, de som fruktar honom lider ingen brist.
Psaltaren 34:10

Världen idag

Utländsk kritik mot svensk strategi växer

I Storbritannien vill medier se ansvarsutkrävande av de politiker som drev på för en ”svensk” coronastrategi i landet. I USA uppmärksammas att ministrar och MSB-chefen inte följt sina egna restriktioner. Och från Åland undrar man varför Folkhälsomyndigheten inte tycks ha lärt sig av dödsfallen i våras.

Nyheter · Publicerad 07:00, 7 jan 2021

”Sverige behåller sin bakåtlutande covid-19 strategi” var rubriken i tyska Deutsche Welle nyligen.

Trots kraftigt ökande smittspridning och ansträngd vård väljer Sverige att i stor utsträckning fortsätta på inslagen väg, konstaterar artikeln där kritik mot strategin redovisas.

”Den svenska strategin har misslyckats, nu är det dags att fråga sig vem som drev på för den”, skriver Peter Geoghegan, undersökande skribent, i en krönika i brittiska The Guardian.

”Vi vet nu med säkerhet vad folkhälsoexperter länge har förutspått: En coronavirusmetod som bygger på små åtgärder fungerar inte. Sverige har registrerat mycket högre dödsfall än sina nordiska grannar, samtidigt som de drabbats av en liknande ekonomisk smäll”, fortsätter han.

The New York Times uppmärksammar att svenska regeringens ministrar brutit mot sina egna uppmaningar och att Dan Eliasson som leder Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, reste till Kanarieöarna över jul, mitt i pandemin.

”Sverige har undvikit att gå in i lockdown, och många offentliga platser fortsätter att vara öppna trots att Sverige har haft bland de högsta smittotalen i Europa den senaste tiden”, skriver tidningen.

I ett öppet brev som publicerats i tidningen Nya Åland i veckan riktar kulturprofilen och skribenten Michael Hancock hård kritik mot den svenska strategin.

”Har ni någon aning om vad era beslut kostar inte bara Sverige, men också oss övriga i Norden?” skriver han i texten riktad till statsepidemiolog Anders Tegnell och Folkhälsomyndigheten.

Han konstaterar att Finland har 570 döda och Sverige nära 9 000.

”Men resten av Norden har drabbats oerhört hårt av era beslut också.”

Han tar upp handeln och turismen och menar att ålänningarna lider av de svenska vägvalen.

”Hade vi hållit ihop som en enda region redan från början hade saker kunnat vara annorlunda. De nordiska samarbetsorganen fanns på plats, trots allt. Men nej.”

”Varför gjorde ni om i stort sett samtliga misstag när den andra vågen kom i höstas? Varför är det bara ni och Donald Trump i hela världen som fortfarande vägrar rekommendera allmän användning av munskydd?”

Folkhälsomyndigheten har tidigare sagt att man inte kan jämföra dödstal mellan länder bland annat på grund av att statistiken förs på olika sätt och att samhällena ser olika ut.

Den svenska strategin har misslyckats, nu är det dags att fråga sig vem som drev på för den.

Centerpartiet vill skära i föräldraledigheten

Politik. Centerpartiet vill ha en bred översyn av föräldraförsäkringen. Den nuvarande är för generös och... måndag 27/9 09:00

Kristen illusionist vann amerikanska Talang

Tv. Med budskap om att bry sig om andra vann den kristna illusionisten Dustin Tavella i helgen den... söndag 26/9 12:00

Sjukhusfartyg har anlänt till Europa

Mercyships. Efter fem års byggnation på ett varv i Kina har världens största civila sjukhusfartyg, Global... söndag 26/9 08:00

Det är i misstrons mylla som alla broar bränns.

Gästkrönika Skandinavien har varit hela världens lilla Bullerby. Ett handslag har räckt, ett löfte har hållits.... lördag 25/9 00:00

Glädjeämnen mitt i fattigdomen

Missionsglimten Gå ut mission samarbetar sedan ett par år med inhemska missionärer på Madagaskar. Det är helt... lördag 25/9 00:00

Tro och solidaritet kan tappa tung roll inom S

Politik. Tro och solidaritet, tidigare Broderskapsrörelsen, är en av fyra så kallade sidoorganisationer inom... lördag 25/9 17:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier