Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

”Det måste bli mer fokus på kunskaper som matematik och svenska och att man också gör något åt ordningsproblemen”, säger Mats Persson (L). Foto: Christine Olsson/TT

Utbildningsministern: Ordning i klassrummet viktigast

Sveriges nye utbildningsminister Mats Persson (L) lovar stora förändringar. Men något stopp för konfessionella skolor verkar det inte bli. Däremot blir det lite ändrade regler för friskolor om vinster och köer.

Nyheter · Publicerad 16:00, 20 okt 2022

Han har haft många uppdrag i riksdagen, bland annat som gruppledare för L och ekonomisk-politisk talesperson. På meritförteckningen har han några år som ledamot i utbildningsutskottet.

Nu blir Mats Persson Sveriges utbildningsminister och ska ge sig i kast med det som han beskriver som nya och stora tag.

– Vi kommer att genomföra de största förändringarna i svensk utbildningspolitik i modern tid, det går inte att ändra på fyra år, det tar längre tid. Det är en skuta som det kommer att ta lång tid att vända, säger Persson och tillägger att det i sig är ett argument för att börja direkt.

Högst upp på listan sätter han bättre ordning.

– Vi som är föräldrar måste märka att det blir skillnad i klassrummen, det är det viktigaste målet, säger Mats Persson.

– Det måste bli mer fokus på kunskaper som matematik och svenska och att man också gör något åt ordningsproblemen.

I regeringsförklaringen sägs det att vinstutdelningen inte ska tillåtas under de första åren, att skolvalet ska bli obligatoriskt och att kötiden till populära friskolor ”kortas betydligt”. Det står också att Skolinspektionen ska stärka sin granskning av skolor med konfessionell inriktning, men det finns ingenting om något stopp för dessa skolor generellt.

C-stämman: Ja till dödshjälp och sänkt alkoholålder

Centerpartiet. Centerpartiet säger ja till att tillåta dödshjälp i Sverige. Partistämman sade även ja till att... måndag 2/10 17:00

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

Ateister kritiserade universitet efter massdop – får svar på tal

USA. En ateistisk organisation kritiserar ledningen för Auburn University i Alabama och menar att... måndag 2/10 10:00

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10