Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

FN:s människorättsråd är partiskt i Israel-Palestinafrågan. Det sa USA:s FN-ambassadör Nikki Haley när landet i juni meddelade att man drar sig ur rådet. Nu stryper USA även bidragen till rådet. Foto: Mary Altaffer

USA stryper FN-bidrag

Bara två månader efter USA:s reträtt ur FN:s människorättsråd stryper Washington DC bidraget till FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter.

Nyheter · Publicerad 16:00, 30 aug 2018

– Inga goda nyheter, säger den tillträdande högkommissarien, Chiles förre president Michelle Bachelet, under ett Sverigebesök.

Bachelet, som börjar sitt nya arbete den 1 september, förutspår att uppdraget blir utmanande då det ska utföras i en "komplex tid" då mänskliga rättigheter diskuteras och ifrågasätts i många delar av världen.

Det var president Donald Trumps nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton som häromdagen meddelade att bidraget till den Genèvebaserade högkommissarien kommer att upphöra. USA ska räkna ut hur mycket av dess årliga FN-budget som går till högkommissarien samt till FN:s människorättsråd och minska bidraget med den summan, säger Bolton i en intervju med nyhetsbyrån AP som bland annat återges av tidningen The New York Times.

I juni skapade USA stora rubriker när landet drog sig ur FN:s 47 nationer starka människorättsråd. Då angavs partiskhet i Israel-Palestinafrågan som ett skäl av USA:s FN-ambassadör Nikki Haley.

Bolton motiverar inte exakt varför USA även stryper bidragen till högkommissarien, till vardags kallad FN:s MR-chef, men det är väl känt att Donald Trump är kritisk till FN och multilateralism i stort. Och John Bolton har ett förflutet som FN-ambassadör, men har sagt att det inte skulle göra någon skillnad om den 38 våningar höga FN-skrapan i New York blev tio våningar kortare.

Bachelet, som är i Stockholm för ett styrelsemöte med Internationella partnerskapet för kvinnors, ungdomars och barns hälsa (PMNCH) där hon är ordförande, säger diplomatiskt att hon gärna vill ha en diskussion med amerikanska företrädare.

Men först ska Bachelet ha ett överlämningssamtal med den avgående högkommissarien, jordaniern Zeid Ra'ad al-Hussein som hon har mött tidigare och beskriver som en "tapper och modig" man.

Den frispråkige al-Hussein har under tiden som MR-chef varit starkt kritiskt mot USA:s president. Och i intervjuer inför sin avgång har han varnat för att de fem permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet har för mycket makt, något som kan komma att orsaka en "FN-kollaps", rapporterar bland andra tv-kanalen ABC. Han har även sagt att hans efterträdare måste vara redo höja rösten mot regeringar.

Det verkar Bachelet — som tidigare i livet arbetade som barnläkare, som satt fängslad under diktatorn Augusto Pinochets styre och som under sin tid som president stärkte aborträtten i Chile — vara redo att göra.

– Jag kommer alltid att föra fram saker på mitt eget sätt. Men nu ska jag lyssna på den avgående högkommissariens tankar och rekommendationer, säger hon.

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...