Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

USA redo att dra in bistånd till palestinierna

President Donald Trump hotar att dra in biståndet till palestinierna eftersom de "inte längre är villiga att prata fred". Samtidigt meddelar både USA och Israel att man lämnar FN-organet Unesco.

Nyheter · Publicerad 14:17, 5 jan 2018

Donald Trumps hot framfördes i en tweet tidigare i veckan. Han skrev att USA ger palestinierna "hundratals miljoner dollar varje år men får ingen uppskattning eller respekt. De vill inte ens förhandla fram ett långvarigt fredsavtal med Israel".

"Men när palestinierna inte längre är villiga att prata fred, varför skulle vi göra några av dessa massiva utbetalningar till dem i framtiden?".

USA:s bistånd till palestinierna uppgick till 319 miljoner USA-dollar under 2016. Merparten av biståndet, 304 miljoner dollar, anslogs till FN:s hjälpinsatser i Gaza och på Västbanken, skriver AFP. De resterande miljonerna går till den palestinska myndigheten på Västbanken som samarbetar med Israel för att upprätthålla säkerheten.

USA:s kongress överväger redan att skära ner en del av biståndet, på grund av utbetalningarna till terrordömda palestinier, och Donald Trump sa inte vilka medel mer specifikt som han avsåg.

Nabil Abu Rdainah, en talesman för palestiniernas president Mahmoud Abbas, sa enligt Reuters att den palestinska sidan inte har något emot att återuppta fredssamtalen. Villkoret är att de utgår från de gränser som gällde innan Israel annekterade Västbanken, östra Jerusalem och Gazaremsan 1967.

– Om USA månar om fred och om sina intressen är det detta som man måste förhålla sig till, sa han enligt Reuters.

Donald Trump har tidigare sagt att USA:s planerade ambassadflytt från Tel Aviv till Jerusalem inte ska påverka fredsförhandlingarna. Men i en uppföljande tweet antyder han att frågan om Jerusalems status inte längre är förhandlingsbar:

"Vi har tagit bort Jerusalem, den tuffaste delen av förhandlingen, från bordet".

Vita huset avböjde att kommentera exakt vad Trump menar med tweeten, rapporterar CNN.

Efter Donald Trumps uttalande meddelade USA:s FN-ambassadör Nikki Haley att USA planerar att kapa stödet också till FN-organet UNRWA, som ger humanitärt bistånd till palestinska flyktingar. USA lovade UNWRA närmare 370 miljoner dollar år 2016, enligt FN-organisationen.

– Presidenten har i grund och botten sagt att han inte vill ge några ytterligare medel, eller sluta ge medel, tills palestinierna går med på att komma tillbaka till förhandlingsbordet, sa Nikki Haley när hon i tisdags fick frågor om framtida amerikanska medel till UNRWA.

Utspelen applåderades av många israeliska politiker. Andra påpekade att minskade bidrag till palestinierna i förlängningen skulle kunna leda till en kollaps för den palestinska administration som trots allt borgar för viss stabilitet i Gaza och på Västbanken.

Det står nu också klart att både USA och Israel lämnar Unesco, FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur.

Unescos generaldirektör Audrey Azoulay bekräftade i fredags att Israel lämnar organisationen den 31 december i år, efter att ha varit medlem sedan 1949.

Presidenten har i grund och botten sagt att han inte vill ge några ytterligare medel, eller sluta ge medel, tills palestinierna går med på att komma tillbaka till förhandlingsbordet.

SKR uppvaktade Migrations- verket med 18 400 namn

Aktion. Lyfte fram konvertiternas situation På torsdagen möttes Sveriges kristna råd (SKR) och Migrationsverket för samtal om hantering av asylärenden som rör konvertiter. Samtidigt...

Vad kan förklara de ökade sexualbrotten?

Ledare Eskalerande statistik enligt Brå-rapport Så har då Sverige till slut fått en statsminister. Socialdemokrater och Miljöpartister kan nu regera vidare med Vänsterpartiets och nu även de två...