Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

USA lämnar Unesco den 31 december i år. Beskedet meddelades på torsdagen av USA:s utrikesminister Rex Tillerson. Foto: Cliff Owen / AP Photo / TT

USA lämnar Unesco

USA lämnar Unesco, som är FN:s organisation för utbildning, vetenskap och kultur. Det främsta skälet är en rad resolutioner om världsarvsfrågor som USA uppfattat som anti-israeliska, enligt uppgifter till nyhetsbyrån AP.

Nyheter · Publicerad 17:08, 12 okt 2017

USA har hållit inne med sitt årliga bidrag på 80 miljonor dollar till Unesco sedan 2011, då organisationen röstade för att ge Palestina medlemskap, skriver tidskriften Foreign Policy.

Obama-administrationen förklarade åtgärden med en lag från 1990-talet som förbjuder USA att finansiera FN-organ som erkänner Palestina som stat.

USA stod för omkring 22 procent av organisationens budget, och Unesco har fortsatt att påminna om de uteblivna anslagen. Nu vill utrikesminister Rex Tillerson sätta stopp för det växande skuldberget en gång för alla, enligt Foreign Policy.

Hitills har USA ändå kvarstått som medlem, och har även en röst i den verkställande styrelse som väljer ny generaldirektör. Till följd av de uteblivna betalningarna har USA dock mist sin rätt att rösta i Unescos generalkonferens, som bland annat godkänner organisationens budget.

Det amerikanska utrikesdepartementet har ett representationskontor vid Unescos högkvarter i Paris, och kommer enligt tidskriften Foreign Policy att fortsätta som observatör.

Rex Tillerson ska ha fattat beslutet för flera veckor sedan, och underrättat den franske presidenten Emmanuel Macron vid ett möte i slutet av september, i samband med att Macron sökte USA:s stöd för sin kandidat till tjänsten som ny generaldirektör för Unesco.

Relationerna mellan USA och Unesco är såriga sedan tidigare. Reagan-administrationen beslöt att lämna Unesco 1984, mitt under kalla kriget. Skälet som angavs då var korruption och en ideologisk lutning som främjade Sovjetunionen, skriver Foreign Policy. President George W. Bush återupptog medlemskapet 2002, och nu är det alltså dags att kapa banden på nytt.

Grundorsaken denna gång är Israel, och de senare årens resolutioner till skydd för världsarven i Jerusalem och på Västbanken. USA och Israel anser att resolutionerna varit formulerade på ett sådant sätt att man förnekat de judiska banden till platserna.

– Vi beklagar att USA väljer att lämna organisationen. Ett starkt USA behövs i det multilaterala systemet. Vi ser att Unescos mandat är viktigare än någonsin, säger Mats Djurberg, generalsekreterare på svenska Unesco, till TT.

– Vi behöver ett USA som står upp för press- och yttrandefrihet, vetenskap, utbildning och mot extremism, många av de frågor som är aktuella i dag.

Han vill inte spekulera i om utträdet är ett resultat av vilken president som styr USA, men konstaterar att tajmingen är anmärkningsvärd när Unesco just nu är inne i en process för att välja en ny generaldirektör. Irina Bokova har suttit på posten sedan 2009 och hennes mandat är på väg att gå ut.

Inspireras av brittisk ensamhetsminister

Ett dödshot för individer och kostnad för samhällsekonomin. Ensamhetens konsekvenser har fått uppmärksamhet i Storbritannien där regeringen lanserat...

Trettio år i fängelse för ett förlorat barn

Ledare Lagstiftning Trettio år är en lång tid för den som sitter i fängelse. I Sverige är det ett straff som så gott som aldrig utdöms. Snitt-tiden i fängelse för så...