Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

USA kan dra in bistånd till Israel-kritiska länder

FN:s generalförsamling röstade på torsdagen för att uttalanden om Jerusalems status saknar rättslig betydelse. Inför omröstningen – som kom efter USA:s erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad – hotade Donald Trump med att dra in bistånd till länder som motsätter sig USA:s beslut.

Nyheter · Publicerad 08:45, 22 dec 2017

Resolutionen i FN:s generalförsamling godkändes av 128 medlemsstater medan 9 röstade emot. 35 stater avstod från att rösta. Drygt 20 stater närvarade inte vid omröstningen.

"Sverige röstade ja och vi välkomnar att en klar majoritet av FN:s 193 medlemsstater gjorde detsamma", skriver utrikesminister Margot Wallström (S) i ett uttalande efter omröstningen.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu gick inför omröstningen till skarpt angrepp mot FN.

– Staten Israel avfärdar den här omröstningen fullständigt, sade Netanyahu på torsdagen och kallade FN "ett hus av lögner"

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley återupprepade Trumps varningar mot länder som planerat att fördöma det amerikanska beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

– USA kommer att komma ihåg den här dagen, varnade FN-ambassadör Nikki Haley i ett tal inför församlingen inför omröstningen.

– Den här omröstningen kommer att förändra hur amerikaner betraktar FN och hur vi betraktar länder som inte respekterar oss i FN, sade hon.

Resultatet av omröstningen togs dock emot med viss positivism av Benjamin Netanyahu. "Vi förkastar FN-beslutet men vi är belåtna med det stora antalet länder som inte röstade för beslutet", skrev Israels premiärminister i ett uttalande efteråt.

Vid ett säkerhetsrådsmöte i måndags lade USA in sitt veto mot resolutionsförslaget, som lagts fram av Turkiet och Jemen på uppdrag av länder i arabvärlden. USA:s president Donald Trump har även hotat med att dra in ekonomiskt bistånd till länder som går emot regeringen i Washington i generalförsamlingens omröstning.

– De tar emot hundratals miljoner dollar och till och med miljarder dollar, och de röstar mot oss, sa Trump i Vita huset inför torsdagens planerade FN–omröstning.

– Vi håller koll på de rösterna. Låt dem rösta mot oss. Vi kommer att spara mycket. Vi bryr oss inte.

De länder som röstade med USA i FN var Guatemala, Honduras. Togo, Micronesien, Nauru, Palau och Marshall Island. Inget land har vetorätt i generalförsamlingen, som samlar alla FN:s 193 medlemsstater. Bland de 35 som avstod från att rösta fanns fem EU-länder som därmed inte följde EU:s linje i frågan: Ungern, Kroatien, Lettland, Rumänien och Tjeckien.

Torsdagens resolution i FN:s generalförsamling är dock inte bindande.

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...