Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Sju barn dog när en bil som uppgavs ha transporterat självmordsbombare angreps av en amerikansk drönare. Militären har nu sagt att det var ett misstag. Foto: Khwaja Tawfiq Sediqi/AP/TT

USA erkänner: Drönarattack i Kabul dödade bara civila

USA erkänner att en drönarattack vid Kabuls flygplats var ett misstag och att tio civila, däribland sju barn, dödades.

CIA ska, precis i samband med attacken, ha fått en varning om att det fanns civila på platsen.

Nyheter · Publicerad 12:26, 20 sep 2021

I samband med USA:s tillbakadragande från Afghanistan genomfördes en drönarattack mot vad amerikansk militär då uppgav var en självmordsbombare i Kabul.

Nu säger toppgeneralen Kenneth McKenzie att samtliga som dödades i attacken den 29 augusti – tio totalt, sju av dem barn – var civila offer. Nio av dem tillhörde, enligt amerikanska uppgifter, samma familj.

– Attacken genomfördes med en genuin övertygelse om att det skulle stoppa ett nära förestående hot mot våra soldater och de som evakuerades, men det var ett misstag, säger McKenzie enligt CNBC.

Utredningen konstaterar att en övervakningsdrönare vid flygplatsen såg hur män lastade misstänkta varor i en bil. Men det som misstänktes vara bomber visade sig vara behållare med dricksvatten.

McKenzie säger att ”det inte är troligt” att någon i familjen, som bestod av nio personer, hade några som helst kopplingar med terrorrörelsen IS i Afghanistan.

Även försvarsminister Lloyd Austin uttalade en officiell ursäkt:

”Mina djupaste kondoleanser till de överlevande familjemedlemmarna till dem som dödades. Vi ber om ursäkt och vi kommer att anstränga oss för att lära från detta hemska misstag.”

Precis efter att amerikansk militär avfyrat missilen ska säkerhetstjänsten CIA ha skickat iväg en varning: Civila finns sannolikt i området, och möjligtvis finns det barn i bilen, löd larmet enligt CNN med hänvisning till tre källor.

Varningen ska ha hunnit fram bara sekunder innan missilen träffade bilen.

Drönarattacken mot bilen med civila kom dagar efter det att en bomb detonerat utanför flygplatsen i Kabul 26 augusti under den pågående evakueringen. Över 180 personer dödades i attentatet, varav närmare 170 människor var afghaner som försökte sätta sig i säkerhet för evakuering. 13 amerikanska militärer dödades i attacken.

Fredagens samstämmiga ursäkter från Washington kom efter dagar av mediegranskningar av händelsen i Kabul.

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00