Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Upptiningen fortsätter – Linde besöker Israel

Utrikesminister Ann Linde kommer att besöka Israel inom kort, och då träffa sin israeliske motsvarighet Yair Lapid.

Det blir det första besöket av en svensk utrikesminister sedan Israel portade dåvarande utrikesminister Margot Wallström år 2016.

Nyheter · Publicerad 14:30, 12 okt 2021

Beskedet om att Ann Linde ska besöka Israel har väntats sedan mitten av september, då det första formella samtalet mellan en svensk och en israelisk utrikesminister på sju år ägde rum.

Relationerna surnade efter det att Sverige erkände Palestina hösten 2014, och dåvarande utrikesministern Margot Wallström (S) gjorde en rad uttalanden som ansågs anti-israeliska. Spänningen ökade ytterligare när Wallström i januari 2016 sade sig vilja utreda huruvida Israel använt sig av ”utomrättsligt dödande” i samband med Israels respons på en våg av knivattacker och andra våldsdåd utförda av palestinska araber.

Så förklarar också Israel de upptinade relationerna bland annat med att Margot Wallström inte längre är på plats. Men även den nya israeliska regeringen, och den svenska regeringens konferens om antisemitism i Malmö, anses ha spelat en roll.

Det som är klart redan nu, när det gäller Israelresan, är att Ann Linde kommer att inviga utställningen ”Sverige i Israel – 70 år av diplomatisk närvaro” den 18 oktober i den svenske ambassadörens residens i Tel Aviv.

Vilka andra möten som står på utrikesministerns program, bortsett från mötet med Yair Lapid, är enligt Expressen ännu okänt.

– Utrikesministern besöker Israel och Palestina. Hon deltar vid öppningen av vår utställning om 70 år av svensk diplomatisk närvaro i Israel. Vi kommer att gå ut med fler detaljer om besöket senare, säger Sveriges Israelambassadör Erik Ullenhag till tidningen.

Också Israels utrikesdepartement bekräftar det svenska ministerbesöket.

– Programmet för hennes besök är ännu inte helt fastställt. Det finns inga planer för ett besök av utrikesminister Lapid i Sverige den närmaste tiden, säger Lior Hayat, talesperson på israeliska UD, till Expressen.

Ann Linde har även sträckt ut en hand till Israels transportminister Merav Michaeli, som sedan tidigare i år leder Socialdemokraternas israeliska systerparti, Arbetarpartiet. På fredagsmorgonen samtalade de två nämligen med varandra.

”Det är ingen hemlighet att de israelisk-svenska relationerna har varit skakiga de senaste åren. Därför gladde det mig mycket när Sveriges utrikesminister bad att få tala med mig som en del av en förnyelse av relationerna”, skrev Merav Michaeli på Twitter i fredags.

Samtalet handlade bland annat om flickors och kvinnors möjligheter, med anledning av att Internationella flickdagen skulle infalla måndagen den 11 oktober.

”Vi talade om den oerhörda vikten av att stärka kvinnor och flickor, och om behovet av att våra röster når ut och av att vara del av beslutsfattandet på alla områden”, skrev Merav Michaeli, som sedan förra veckan leder den israeliska regeringens nya jämlikhetssatsning.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier