Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Med några timmars varsel kan Sverige nu skicka helikoptrar och flygplan till länder som Finland, Baltikum, Danmark och Norge. Och framförallt har vi nu också en helt ny kapacitet att bekämpa skogsbränder inom våra egna gränser. Foto: Johan Nilsson/TT

Upprustat Sverige har blivit norra Europas brandvakt

På tre år har Sverige gått från att inte kunna släcka sina skogsbränder själv till att vara en garant för brandskydd i hela Norden och Baltikum. I dag har Sverige tio helikoptrar och fyra flygplan och detta har redan gett effekt under årets torra sommar.

Nyheter · Publicerad 08:00, 29 jul 2021

I augusti 2014 härjade en rekordstor brand i ett 138 kvadratkilometer stort område i Västmanland. Tusen människor fick evakueras, en person omkom och en annan fick allvarliga brännskador. Först när räddningstjänsten fick hjälp från flera andra länder kunde branden kontrolleras.

Fyra år senare, sommaren 2018 var det dags igen. Extrem värme och torka gjorde skogen lättantändlig över hela landet och den 17 juli brann det på 75 olika platser i Sverige. Även här fick man bukt med bränderna först efter omfattande insatser från andra länder.

Det hade blivit tydligt att Sveriges beredskap för skogsbrand var undermålig och därmed började arbetet med att rusta upp det nationella brandförsvaret. Särskilt effektiva vid bränderna 2014 och 2018 hade skopande flygplan från Italien, Frankrike och Portugal varit. Dessa plan släpper vatten över branden, flyger sedan till närmsta sjö, går ner över ytan, skopar upp nytt vatten och flyger tillbaka till branden, alltsammans i skytteltrafik.

Sedan i år har Sverige fyra egna skopande plan, oftast stationerade på Skavsta flygplats i Nyköping men flyttade vid behov. Dessutom finns det minst tio helikoptrar som kan vattenbomba, placerade runt om i landet. Fler kan rekryteras vid behov.

– Det är fantatiskt att kunna ha en beredskap på det här sättet, säger Anna-Karin Hamrén, verksamhetsansvarig för nationella insatser och civilskydd på Myndigheten För Samhällsskydd och Beredskap, MSB till Världen idag.

Att Sverige har kunnat rusta upp så kraftigt bygger på ett samarbete inom EU-projektet rescEU, vilket är ett extra skyddsnät med EU-gemensamma resurser vid kriser. Sverige är en rescEU-resurs för norra Europa och kan med några timmars varsel skicka helikoptrar och flygplan till exempelvis Finland, Baltikum eller Danmark, eller till Norge som också är med i samarbetet.

EU-uppdraget är att sex helikoptrar och två flygplan ska vara i beredskap för att hjälpa andra länder. För det betalar EU 75 procent av kostnaderna för sex helikoptrars beredskap och det mesta av kostnaden för de skopande flygplanen.

En av anledningarna att det blev så omfattande bränder 2014 och 2018 var att man satte in resurser som faktiskt fanns för sent, vilket kan ha berott på stora kostnader för en del kommuner. Nu kan de kommunala räddningstjänsterna begära helikopterhjälp gratis från MSB.

– Eftersom det nu finns en kostnadsfri statlig resurs försvinner kanske spärrar man kan ha i kommunerna som gör att man vill avvakta lite innan man begär helikoptrar, eller särskilt flygplan om de bara finns i något annat land. Det kanske känns som ett väldigt stort steg att ta då och man hoppas att man kan klara att släcka själv istället, säger Anna-Karin Hamrén.

TTTT

Kommunerna och länsstyrelserna beslutar om eldningsförbud, utifrån risken för brand i skog och mark.

På sajten krisinformation.se finns information om var det är tillåtet eller förbjudet att elda i skog och mark.

Källa: MSB och SMHI

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00