Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Koptiska kvinnor ber under söndagens begravning i Markuskatedralen i Kairo. Fyra kopter och en muslim dödades under skottlossning på fredagen och våldsamheter fortsatte under söndagen. Foto: Amr Nabil/AP Scanpix

Upprörd stämning i Kairo efter begravning av kopter

Tusentals kopter samlades på söndagen i den koptiska Markuskatedralen i Egyptens huvudstad Kairo till begravningen av de fyra kopter som dödades under ett bråk med muslimer på fredagen, då även en muslim dödades.  En person ska dödats och många skadats under upplopp efter begravningen.President Muhammad Mursi fördömde i ett uttalande våldet mot de kristna.

Nyheter · Publicerad 10:32, 8 apr 2013

Våldsamheterna som lett till flera personers död inleddes på fredagskvällen. Enligt AFP började det med att en muslimsk man förolämpade kristna och korset efter att barn ritat en svastika på muslimsk religiös byggnad i El Khusus norr om Kairo . Ett gräl utbröt mellan mannen och en förbipasserande kristen, och det ledde till skottlossning mellan muslimer och kristna. I skottlossningen dödades fyra kopter och en muslim.

Enligt en präst ska en kyrka också delvis ha satts i brand och polisuppgifter säger att ett kristet hem sattes i eld och ett apotek ägt av en kristen vandaliserades.

 Tusentals personer deltog på söndagen i begravningen i den koptiska Markuskatedralen i Kairo, där upprörda kopter skanderade ”Ner, ner med brödraskapets styre”, i protest mot Muslimska brödraskapet och president Muhammad Mursi, rapporterar AFP.

 Efter begravningen kastade upprörda unga kristna sten mot polisen och förstörde bilar, vilket ledde till att muslimer började kasta sten mot de kristna, uppger vittnen för Al Jazeera. Polis satte in tårgas för att stoppa våldsamheterna.

 Al Jazeeras reporter Raway Rageh gav följande kommentar:
– Från början rådde tydlig ilska i begravningståget. De kristna har klagat i två år nu, sedan revolutionen, på ökade fysiska attacker mot dem. Deras oro är att islamiska grupper stärkts och agerat friare efter revolutionen och att lite görs för att ta itu med de gamla rötterna av spänningar mellan de religiösa grupperna.

 President Mursi gjorde ett uttalande på söndagen, för den statliga nyhetsbyrån Mena, där han sade att ”varje attack mot katedralen är en attack mot mig själv”.

 Den koptiska kyrkan uppmanade på söndagskvällen till lugn och beklagade upploppen.

 

 

 

 

 

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier