Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Svenskarna uppmanas sjunga psalmen Stilla natt utomhus på julaftonskvällen. Man kan exempelvis sjunga från balkonger och uteplatser. Foto: Hasse Holmberg/TT

Upprop: Sjung Stilla natt klockan åtta på julafton

Låt Sverige fyllas av psalmen Stilla natt på julafton klockan 20. Förslaget kommer från biskop Mikael Mogren i Västerås stift, vars initiativ på Facebook hade nästan 3 300 medlemmar på tisdagen.

Nyheter · Publicerad 16:56, 23 dec 2020

Biskopen hade berörts av en uppmaning från den luthersk-evangeliska biskopen Kristina Kühnbaum-Schmidt i Nordtyskland, där hon föreslog tyskarna att gå ut på balkonger och uteplatser på julaftonskvällen för att sjunga Stilla natt.

”Tänk om det sprider sig till Sverige!” skrev han på sin Facebooksida den 15 december.

Många tog förslaget till sitt hjärta, tackade för initativet och förklarade att de gärna skulle förena sig i sång på julafton.

Gruppen ”Vi som sjunger och spelar Stilla natt kl 20 på julafton”, skapad av Mikael Mogren, hade på tisdagen drygt 3 100 medlemmar. Här finns tips på noter och Youtube-versioner av psalmen.

”Vi sjunger utomhus, ensam eller med sällskap, just på den plats man befinner sig kl 20 på julaftons kväll. Och vill man inte gå ut, så sjung inomhus,” skriver en person.

”Tack för inbjudan! Drar ut familjen på altanen och sjunger!” skriver en annan.

Kyrkornas världsråd har ställt sig bakom det nordtyska initiativet, och skriver om det på sin hemsida på internet, under rubriken ”En hoppets hymn som ljuder högt under nedstängningen”.

”Gemensamma gudstjänster är inte möjliga i år, men det är är fortfarande möjligt att göra något som förenar oss alla”, säger biskop Kristina Kühnbaum-Schmidt enligt hemsidan.

”Att sjunga Stilla natt tillsammans, kanske med ett brinnande ljus i handen som ett ljus i det mörker som tynger och hotar livet, kunde vara ett tecken till tröst på julaftons kväll. Denna psalm passar bättre än någon annan denna kväll, som blir tystare än de julaftnar vi är vana vid – särskilt för dem som tillbringar den ensamma.”

När Italien först drabbades svårt av coronapandemin i mars i år visade många sin enighet och gemenskap genom att sjunga och spela instrument från sina balkonger.

Till exempel kunde landets nationalsång höras från fönster och balkonger på många platser i landet fredagen den 13 mars, efter att en uppmaning om att visa gemenskap spridits på sociala medier, skrev Dagens Nyheter.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

Nya dykningar vid Estonia ska ge kunskap om bildäcket

Estonia. I mitten av juli planeras för nya dykningar vid Estonias vrak. Målet är att filma på bildäck och... tisdag 30/5 20:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00