Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Upprop samlade över 5000 namn mot förskoletvång

Madeleine Lidman samlade in 5 000 namnunderskrifter till ett upprop mot regeringens förslag om obligatorisk förskola från tre års ålder för nyanlända. Men hon får inte överlämna listan till regeringen.

– Regeringskansliet vägrar träffa oss och ta emot namninsamlingen, uppger hon för Världen idag.

Nyheter · Publicerad 18:00, 21 jun 2020

Madeleine Lidman, som är med och driver Föräldraupproret, startade sin namninsamling på skrivunder.com redan i höstas. Då hade regeringen bett en utredare att ta fram förslag till ”hur nyanländas barn, enligt lämplig definition, ska ha rätt till en obligatorisk språkförskola från tre års ålder med minst 15 timmar i veckan inom ramen för den vanliga förskolan”.

Förslaget ingår i januariavtalet, som slöts mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet 2019.

Målet är att alla barn ska kunna svenska när de börjar i skolan. Men även andra skäl anges, så som att få ut fler kvinnor på arbetsmarknaden.

– Jag förstår inte varför just förskolan ska lösa alla problem, säger Madeleine Lidman, vars namninsamling just nu är uppe i drygt 5 200 namn.

– Många förskolor har egna problem, med stora barngrupper och för lite personal, personal som inte talar svenska och ibland utan annan utbildad personal än barnskötare.

Dessa brister konstateras också i regeringsdirektivet, som ger utredaren i uppdrag att se över hur andelen utbildad personal i förskolan kan öka.

Madeleine Lidman har svårt att se hur en förskola som redan nu går på knäna ska kunna få ett lyft genom att fler barn sätts i omsorg.

– Många kommuner meddelade att de skulle gå med stora underskott för året 2019. Och nu står vi mitt i en pandemi med arbetslöshet och ekonomisk kris, säger hon.

– Självklart kommer man att behöva spara på skola, förskola och äldreomsorg. Att i det läget säga att fler barn ska gå i förskola från tre års ålder känns inte riktigt klokt.

Men hennes främsta kritik mot förslaget är att det gläntar på dörren för en obligatorisk förskola för alla från tre års ålder, och urholkar valfriheten för de familjer som inte tycker att förskola är den bästa omsorgsformen för de egna barnen.

– Det finns barn som inte mår bra i stora grupper och som behöver en enda person som sin vuxna anknytning, säger hon.

– Då är det bra att det finns familjedaghem, flerfamiljssystem och möjligheten att vara hemma med de små barnen.

Dessutom, menar hon, finns det redan en plats som är bättre ägnad att stötta både barnen och deras nyanlända föräldrar.

– Satsa på öppna förskolan i stället. Dit går man tillsammans med sitt barn, där sjunger man och läser böcker på svenska. Där kan man ha riktad verksamhet, och där kan man bygga nätverk och få jobbtips.

Självklart kommer man att behöva spara på skola, förskola och äldreomsorg. Att i det läget säga att fler barn ska gå i förskola från tre års ålder känns inte riktigt klokt.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00