Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Upprop för att befria Stakset från skulder

Förkunnaren och artisten Sebastian Stakset har stora skulder från sitt ”gamla liv”. Nu tar tre kristna profiler initiativ till en insamling som ska befria Stakset från skulderna. – Jag upplevde att Gud sa att det var dags att kasta skuldberget i havet, säger förläggaren Joel Sjöberg som är en av initiativtagarna.

Nyheter · Publicerad 14:20, 5 jun 2018

Innan Sebastian Stakset blev frälst levde han ett liv präglat av droger och kriminalitet. Det har gjort att han har stora ekonomiska skulder. Enligt Joel Sjöberg, förlagschef på Sjöbergs förlag som ger ut Sebastian Staksets självbiografi, är skulderna så stora att Kronofogdsmyndigheten inte tycker att det är någon idé för Stakset att försöka betala av dem.

– Sebastian vill inget hellre än att betala av de här skulderna, men Kronofogden säger att det inte tjänar något till eftersom skulderna ökar mer varje månad än det finns möjlighet att betala av, säger Joel Sjöberg.

Han berättar att han fick vetskap om skulderna efter att han och flera andra personer, oberoende av varandra, frågat Sebastian Stakset om ifall han hade några skulder från sitt tidigare liv. Sedan i februari har Joel Sjöberg bett regelbundet för situationen, och nyligen upplevde han att Gud sa att det inte längre bara skulle bedjas, utan även göras något konkret.

– Jag upplevde att Gud sa att det var dags att kasta skuldberget i havet, berättar Sjöberg.

Tillsammans med entreprenören Jan Lund och journalisten Ruben Agnarsson tar han nu initiativ till en insamling för att befria Sebastian Stakset från skulderna.

”Vi gör denna insamling för att Sebastian och hans familj ska kunna frigöras från denna börda från det förflutna så att han istället helt och hållet och med stor frimodighet kan fokusera på evangeliets tjänst och på att möta människor i nöd”, skriver de i ett brev där de vädjar till kristenheten om att kärleksbomba Sebastian med tro, kärlek och svenska kronor.

Joel Sjöberg berättar att responsen på uppropet hittills har varit mycket positiv.

– Många är jätteglada för att vi gör det här och vill hänga på.

Enligt Sjöberg innebär inte uppropet att man som individ inte har ansvar för sitt eget liv.

– Man är absolut ansvarig för sina handlingar och Sebastian vill också verkligen ta ansvar. Men i det här fallet har det visat sig vara omöjligt. Sedan handlar det om att vi var flera som fick ett tilltal. I Guds rike finns det också nåd – man får saker utan att förtjäna det, säger Joel Sjöberg.

Han berättar att initiativet ”verkligen inte kommer från Sebastian” och att Sebastian själv känner att han inte förtjänar det.

På frågan om hur stor skulden är ger Joel Sjöberg ingen exakt siffra, men säger att det handlar om ”flera årslöner”. 

Hur ser ni på att det finns många andra kristna som kämpar med skulder? Ska liknande initiativ tas för dem?

– Jag tror att det finns en väg för alla. Nu har vi upplevt att det är ett tilltal från Gud när det gäller Sebastian, men jag tror att Gud har en lösning för olika personer på olika sätt. Är man i en skuldfälla så uppmanar jag honom eller henne att hålla ut och be Gud om hjälp. Han kan hjälpa alla.

Ifall det kommer in mer pengar än vad som behövs kommer dessa gå till ett eller flera läger för ungdomar på SIS-hem.

– Det är något som ligger på Sebastians hjärta, säger Joel Sjöberg.