Ingen människa kan bestå genom ondska, men de rättfärdigas rot kan inte rubbas.
Ordspråksboken 12:3

Världen idag

Uppgifter: Ryssland ber Kina om militärt stöd

Ryssland har bett Kina om stöd i kriget – dels i form av vapen, men även ekonomiskt stöd, säger källor till flera amerikanska medier.

Vita huset har varnat Kina och sagt att ”konsekvenser väntar” om man hjälper Ryssland att komma förbi de sanktioner som riktas mot landet.

Nyheter · Publicerad 20:00, 14 mar 2022

Kina har sedan början av Ukrainakriget gått en balansgång mellan sin samarbetspartner Ryssland och väst. Supermakten har beklagat att konflikten bröt ut samtidigt som man hållit fast vid suveränitetsprincipen, att man inte lägger sig i andra staters angelä­genheter.

I samband med invigningen av vinter-OS i Peking i början av februari slöt presidenterna Xi Jinping och Vladimir Putin en uppgörelse om ett partnerskap ”utan gränser”. Ett avtal ingicks om att Kina köper olja och gas för motsvarande drygt 1 100 miljarder kronor från Ryssland.

Uppgifterna om att Ryssland bett Kina om hjälp kom under söndagen.

– Jag har inte hört något om det. Kina är djupt oroat och bedrövat över situationen i Ukraina säger Liu Pengyu, talesperson vid Kinas ambassad i Washington, enligt CNN.

Han säger att alla ansträngningar behövs för att stötta Ryssland och Ukraina att komma vidare i förhandlingarna trots den komplicerade situationen.

– Vi stödjer och uppmuntrar alla försök som främjar en fredlig lösning på krisen, säger han.

Vita husets nationella säkerhetsrådgivare Jake Sullivan till CNN säger att uppgifterna om stödet bekymrar USA.

– Vi följer ... noggrant i vilken utsträckning Kina faktiskt ger någon form av stöd, materiellt stöd eller ekonomiskt stöd, till Ryssland. ... Och vi har kommunicerat till Peking att vi inte kommer att stå bredvid och tillåta något land att kompensera Ryssland för dess förluster från de ekonomiska sanktionerna, säger han.

Demonstrationerna handlar om vad vi anser vara demokratiskt

Israelkommentar Folk demonstrerar på gatorna i hela Israel. Varje lördagskväll sedan över en månad är man ute på... torsdag 23/3 00:00