Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Uppgift i RFSL-material: Jämför högerextrema och kristna

I påverkansgruppen RFSL:s spridda material ”Bryt!” uppmanas deltagarna jämföra en kristen kampanj för att värna kärnfamiljen med högerextremt hat mot hbtq-personer.

Nyheter · Publicerad 09:50, 27 dec 2022

I ett blogginlägg från 2020 konstaterar högerdebattören Rebecca Weidmo Uvell att RFSL årligen mottar hundratusentals kronor i olika bidrag som går till opinionsbildning.

”RFSL … har sedan 2011 mottagit 67,5 miljoner kronor” från myndigheten MUCF (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor), skriver hon och framhåller att de dessutom tar emot stora summor av Arvsfonden, olika kommunala bidrag samt stöd från andra myndigheter såsom Folkhälsomyndigheten.

”Varför kan inte RFSL finansiera sin egen lobbyism bara genom att sälja utbildningar?” frågar hon sig.

Enligt Weidmo Uvell har ett av de material som används i RFSL:s certifieringsprocesser varit en broschyr som går under rubriken ”Bryt!”.

I detta material får deltagarna bland annat lära sig att hbtq-personer ska ”sluta vara tacksamma för omvärldens tolerans. I stället ska man säga ifrån och slå tillbaka”. Här lär man sig om ”privilegier som cispersoner har” och att ”få syn på orättvisorna kring de fördelar och nackdelar som personer och grupper kan få av att följa respektive bryta mot normer”. Deltagarna uppmuntras också till aktivism och att ”i sin vardag … motverka diskriminerande normer”.

I materialet ska deltagarna också jämföra högerextremt hat mot hbtq-personer med den kristna organisationen Svenska evangeliska alliansens kampanj ”Mamma pappa barn” vars syfte var att opinionsbilda emot den könsneutrala svenska äktenskapslagstiftningen som infördes 2009. Kapitlet i RFSL-materialet har rubriken: ”Extremt och stereotypt”.

Utredning: Utbildade barnmorskor väljer bort sjukvården

Vård. Det råder inte brist på utbildade barnmorskor i Sverige – men de saknas inom sjukvården, inte minst... onsdag 31/5 10:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00