Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Uppfordrande tal och tåg med facklor på kristallnatt

Under tisdagen uppmärksammades 83-årsdagen av den så kallade Kristallnatten runt om i Sverige. Ett flertal manifestationer hölls, Centarpartiledaren Annie Lööf talade i Stora synagogan i Stockholm och förintelseöverlevaren Piotr Zettinger höll föreläsning via videolänk som visades i Umeå.

Nyheter · Publicerad 10:00, 11 nov 2021

På sociala medier vittnas det om manifestationer och minnessamlingar utomhus i allt från Helsingborg till Umeå. Bland annat vittnade Svenska kyrkan i Alingsås, genom ett inlägg på sin Facebooksida, med både bild och text om det fackeltåg, till minne av Kristallnatten, som hölls trots regnväder, i den västgötska staden på tisdagskvällen.

I Umeå på Rådhustorget kunde besökare lyssna till en föreläsning med förintelseöverlevaren Piotr Zettinger, som också direktsändes via Facebook, och fortfarande går att titta på där.

I Stora synagogan i Stockholm höll Centerpartiets Annie Lööf ett tal, som går att läsa i efterhand på partiets sajt. Hon berättade bland annat om hur hon själv, som högstadieelev, fick träffa och lyssna till förintelseöverlevaren Benny Grünfeld.

– Mötet med honom gav liv till läroböckernas historieskrivningar. Gav ett ansikte och en röst till alla de som drabbades. Hans öde borrade sig in djupt och släpper mig aldrig, sade Annie Lööf.

Partiledaren pekade även på omvärldens brist på hjälp till judar som efter novemberpogromen 1938 ville lämna Tyskland.

– Dörren stängdes i ansiktet på de judar som ville lämna sitt hemland. Den flathet som omvärlden inledningsvis uppvisade spelade med i det folkmord Hitler tilläts orkestrera.

Centerledaren sade sig också ha blivit bedrövad av läsningen av Malmö stads rapport om antisemitism, som hon menade blottar en vardag där judiska barn blir trakasserade, men också hur vuxenvärlden i skolan blundar och inte vet hur den ska hantera situationen.

– Där antisemitismen förekommer måste utbildningen om den förstärkas. Där nivån på kunskapen om Förintelsen är som lägst, måste utbildningen om den vara som störst. Det gäller både i skolan och i övriga samhället, sade Lööf senare.

Israels nya Sverigeambassadör, Ziv Nevo Kulman, tackade efteråt Annie Lööf i ett inlägg på Twitter, där han beskiver hennes tal i Stora synagogan som ett ”starkt budskap”.

Tomas Tobé, Europapar–lamentariker för moderaterna, uppmärksammande å sin sida Kristallnatten genom att fråga EU-kommissionen hur deras handlingsplan mot antisemitism ska implementeras.

Han konstaterade att den judiska befolkningen i unionen minskat under de senaste åren, att synagogor och judiska gemenskaper tvingas spendera en betydande del av sina pengar på säkerhet, och att många judar undviker judiska platser på grund av rädsla.

– Låt oss tala klarspråk. Detta är inget annat än ett totalt misslyckande, sade Tobé.

Där nivån på kunskapen om Förintelsen är som lägst, måste utbildningen om den vara som störst.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10