Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Här i Uppsala universitets aula skulle prisceremonin ha ägt rum. Foto: Tor Johnsson / SVD / TT

Universitetet misstänkte ”andra motiv”

Möten hade hållits och planering genomförts. Men efter ifrågasättanden i media drar sig plötsligt Uppsala universitet ur ett seminarium om trafficking. Då gör hovet och drottning Silvia, som skulle tilldelas ett pris, samma sak.– Fokus hamnade på fel saker, menar universitetets kommunikationsdirektör Pernilla Björk.

Nyheter · Publicerad 08:57, 15 okt 2014

Onsdagens seminarium, som skulle ha hållits på Uppsala universitet, var ett stort arrangemang med många programpunkter, som sytts ihop under flera månader. Kontakten med hovet etablerades av initiativtagarna Scandinavian Human Rights Lawyers (SHRL) och ordföranden Ruth Nordström långt tillbaka, och i början av sommaren fick man ett positivt besked angående drottningens närvaro. Och kontakten och planeringen med universitetet har pågått i över ett halvår. Med bara tre dagar till arrangemanget drog sig alltså universitetet och sedan hovet ur seminariet om trafficking och människohandel.

Under konferensen skulle drottning Silvia och stiftelsen World Childhood Foundation ha tilldelats priset Scandinavian Human Dignity Award. Elise Lindqvist, mer känd som "Ängeln på Malmskillnadsgatan", skulle ha medverkat, liksom Europarådets rapportör om prostitution och människohandel i Europa. Därutöver var opinionsbildare, jurister, polis och flera forskare från universitetet inbjudna att medverka. Av detta blir det nu ingenting.

Ruth Nordströms engagemang i Provita och det ärende som drivs i Europarådet om samvetsfrihet mot Sverige uppmärksammades först förra fredagen i media. Då publicerades en kritisk nyhetsartikel i studenttidningen Ergo, som dessutom hänvisade till ett reportage i RFSU:s tidning Ottar från i somras om "den svenska abortmotståndsrörelsen".

Ottar passade samma dag på att lägga ut reportaget på sin förstasida. Samtidigt publicerade även Aftonbladets ledarskribent Eva Franchell en krönika där hon anklagade konferensen för att ha "grumliga syften" och att priset till drottningen var att beteckna som en "pr-kupp" för det svenska abortmotståndet.

På frågan från Världen idag om hon inte tycker att det på ett trovärdigt sätt går att förena en kamp mot prostitution och trafficking med en kritik av den svenska abortlagen, svarar Eva Franchell undvikande:
"Trovärdigheten är nog en personlig fråga. Upp till var och en".

I ett pressmeddelande från universitetet, där man förklarar varför man drar sig ur ett par dagar innan seminariet ska hållas, säger man att universitetets medverkan "ifrågasatts från olika håll" och att "det finns för många frågetecken kring arrangemanget och organisationen Scandinavian Human Rights Lawyers".

Men när kritiken först väcktes så sades det från en av universitetets kontaktpersoner för arrangemanget, Dominika Borg Jansson vid Centrum för Rysslandsstudier, till studenttidningen Ergo att hon "inte har haft någon anledning att ifrågasätta Scandinavian Human Rights Lawyers motiv vad gäller människohandelsfrågan." Och att universitet haft möten med SHRL.

Men nu säger ni att det finns frågetecken, hur går det ihop?
– Det som hänt är att det dels finns frågor internt, vilka är det hos oss som samarbetat med vilka och vilka institutioner handlar det om? Men orsaken till att vi drar oss ur är att forskarna som skulle medverka har känt att det blivit fokus på helt andra frågor. Trafficking är en superviktig fråga, men sedan har det börjat handla om annat och då ställs forskarna i ett sammanhang de inte gått med på från början, säger universitetets kommunikationsdirektör Pernilla Björk till Världen idag.

Det stämmer, säger hon, att man inte haft anledning att ifrågasätta SHRL, men hon säger samtidigt att man inte gör någon kontroll över dem man samarbetar med.

– Är det intressanta ämnen får våra forskare delta i vilka debatter de vill. Vi har seminarier här varje dag. Men i stället för att handla om människohandel och trafficking, så handlar det nu om den här organisationen och om de har andra motiv. Det är frågor vi inte kan svara på.

Om en organisation har en mer restriktiv syn på aborter, eller är abortmotståndare, är det skäl nog för universitetet att ifrågasätta ett samarbete?
– Nej, det är inget skäl för oss, man får tycka vad man vill. Det är väldigt viktigt för oss. Vad som är viktigt är också att när vi deltar så blir det fokus på rätt frågor. Det har funnits oklarheter från vår sida i det här och det ska vi se över.

Vad är det, mer specifikt, för motiv som ni har haft anledning att ifrågasätta hos SHRL, handlar det om deras syn på aborter?
– Nej, nej, det har inte med deras syn på aborter eller något annat att göra, utan det har varit en otydlighet hur det här ska vara organiserat. Vilka frågor äger vi, vilka äger den här organisationen och vilka äger hovet. Det har inte att göra med att de är abortmotståndare, om de nu är det.

Det här har varit planerat ett halvår och tre dagar innan seminariet drar ni er ur efter skriverier i media, kan du förstå att man gör den kopplingen att det har påverkat?
– Det kan jag förstå, men om våra forskare drar sig ur då medverkar vi inte längre, och när drottningen drar sig ur finns det inte heller anledning för till exempel vår rektor att medverka längre.

Pernilla Björk säger att om det är någonstans man ska kunna prata om kontroversiella frågor så är det på ett universitet. Men här har det enligt henne funnits en otydlighet kring vad det ska handla om och vilka institutioner som ingått samarbetet. Därför drar man sig ur.

– Om man bestämt att man ska prata om trafficking så vill man att det ska handla om det.

Även hovet hänvisar till att fokus har flyttats och att det är skälet till att man uteblir.

– Fokus från traffickingfrågan har förflyttats. Det är anledningen till att drottningen inte medverkar i seminariet eller tar emot priset, sa Margareta Thorgren, informationschef vid hovet, till Världen idag på söndagskvällen.

Hon sa också att hovet har kollat upp vad Scandinavian Human Rights Lawyers är för organisation, men inte räknat med den efterföljande diskussionen.

– Den diskussion som uppstått sista veckan har bidragit till vårt beslut, säger hon.

Samuel Teglund
Eva Janzon
Arash Asadi
redaktionen@varldenidag.se

 

Läs mer
Roland Poirier Martinsson: Reaktionerna är konstiga
Ruth Nordström: Beklagligt att arrangemanget ställts in
Ledare. Lukas Berggren: Gillade ni olika, Aftonbladet?

Hovet meddelade i söndags att drottning Silvia backar från priset Scandi­nav­ian Human Dignity Award. Foto: Janerik Henriksson / TT

Hot mot biografer inför abortfilm

Minst två biografer i Kanada har utsatts för hot i samband med planerade visningar av filmen Unplanned, om pro life-aktivisten Abby Johnsons liv....

Hyllas för uttalande om att utrota judar

Imamen och läraren Ahmed Billoo propagerar för utrotning av judar på sin privata Facebooksida. ”Må Allah räkna deras antal, döda dem och inte lämna...

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Upptäck ett nytt museum i sommar med hela familjen

– De mer än 1 500 svenska museerna är som mest tillgängliga just nu, så passa på och upptäck ett nytt museum i sommar, säger Mats Persson,...