Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

United-pastor avskild vid EFS-kongressen

Sex prästkandidater, en av dem United-pastorn Magnus Persson, avskiljdes för tjänst inom Evangeliska fosterlandsstiftelsen vid helgens kongress.

Nyheter · Publicerad 17:44, 16 maj 2018

Under årskonferensen välkomnade missionsrörelsen, och sände ut, sex personer som inom det närmaste året ska prästvigas för tjänst inom EFS. En av dem är Magnus Persson från United, som det senaste året gått från att vara en pingstförsamling till att bli en EFS-förening.

– Vi är glada för alla nyplanteringar och United är välkomnade av alla i rörelsen, säger Kerstin Oderhem till Världen idag.

– United har fått betyda mycket för pingströrelsen och jag förstår att det som hänt har väckt mycket känslor där. Jag vill inte att relationer ska söndras utan tänker att vi trots olika tolkningar och traditioner ytterst längtar efter samma sak i kristenheten: att människor ska få lära känna Kristus.

Vid förra årskonferensen beslutades om en organisationsförändring som på sikt innebär att EFS:s distrikt uppgår i riksorganisationen, i syfte att lösgöra resurser och samordna administrationen.

Flera distrikt är inne i detta nu och fler är på gång. Nu tar EFS ett steg vidare, och under dagarna i Luleå presenterade missionsföreståndare Kerstin Oderhem det förslag till vision och strategi som under året tagits fram av en arbetsgrupp.

– Vi har blickat tillbaka i historien och sett på de dokument vi haft innan, och tillsammans med ungdomsorganisationen Salt frågat oss hur vi ger vi det här ett språk och uttryck som passar för vår tid, säger hon.

Den nya visionen lyder: "Människor och samhällen förvandlade av Jesus".

– Visionen sträcker sig från individen och ut: när Jesus förvandlar individer blir det ringar på vattnet och vi ser både samhällen och nationer förvandlas, förklarar Kerstin Oderhem.

Att vision och strategi är viktiga för människors engagemang vet Kerstin Oderhem, som själv hittade till EFS när hon arbetade som bibellärare i Åre i början av 1990-talet.

– Jag visste inte så mycket om vad EFS stod för. Men just då lade man fram ett stategidokument som gav mitt hjärta mycket passion och längtan och som gjorde att jag och min man gick med som medlemmar, berättar hon.

– Det är lite av det jag hoppas på nu, att vi gör ett omtag som gör att människor upptäcker vår vision och vill ansluta sig till den.

Var står EFS om tio år?

– Förhoppningsvis är vi en växande rörelse med ett fortsatt stort missionsengagemang och har fått se det vi längtar efter: att nå nya generationer med evangeliet, att människor kommer till tro, att ha fått rusta våra församlingar till gott ledarskap, säger Kerstin Oderhem.

Under helgens årskongress samlade man dessutom in 800 000 kronor till mission.

Evangeliska fosterlandsstiftelsen, EFS

EFS är sedan 1856 en självständig missionsorganisation inom Svenska kyrkan.

Vid förra årets slut fanns 291 föreningar och grupper i EFS, 13 962 medlemmar och 36 696 unika deltagare i aktiviteter.

EFS:s nya vision är att se människor och samhällen förvandlade av Jesus, genom att leva mission, växa i lärjungaskap och forma kristna gemenskaper.

Fokusområden för det närmaste året är att nå nya människor med evangeliet, nå nya generationer med evangeliet och att ha ett utrustande ledarskap på alla nivåer.

Tre döda i Strasbourg – hotnivån höjs

Frankrike. Jakten på den man som på tisdagskvällen sköt ihjäl tre personer och skadade tolv på en julmarknad i Strasbourg pågår fortfarande. Frankrike höjer...

IDF-soldater skildrar historien från sin synvinkel

Berättelser. Organisationen ”Min sanning” (Ha-Emet Sheli) fick under den gångna veckan relativt stor mediebevakning i Israel efter att de publicerat en...

Centerns vänsterflirt bryter utrikes trend

Ledare Liberalas två alternativ Så verkar det klart att Stefan Löfven kommer att röstas ner som statsminister en andra gång. Det är en naturlig följd av både valresultatet och den...

Nominering av polischef blir politisk stridsfråga

Polisen. För en månad sedan nominerades Moshe ”Chiko” Edri av ministern för inrikes säkerhet, Gilad Erdan, till nästa polischef. Nomineringen godkändes av...

Mukwege prisas: ”En människa med stark moralisk resning”

Nobelpriset. En orädd och helgjuten människa med stark moralisk resning. Så beskriver journalisten Birger Thureson vännen Denis Mukwege, som han träffade dagligen...