Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

Unik transport från Sverige nådde Panzisjukhuset

Förra veckan nådde testutrustning för covid-19 från Sverige Kongo och doktor Mukwege på Panzisjukhuset. En svårighet med denna transport är att testerna måste fraktas i minus 20 grader från Karolinska Institutet ända fram till målet.

Nyheter · Publicerad 17:50, 13 jul 2020

Två pallar med testutrustning för covid 19 lyfte från Arlanda 3 juli. Dessa flögs via Qatar till Uganda och där tog missionsflyget MAF vid med sina små Cessnaplan och flög till Goma för tullning, och sedan vidare till Bukavu i DR Kongo.

En utmaning är att köldkedjan måste hållas hela vägen för att enzymet i själva testkittet inte ska slås ut av värmen. Minus 20 grader ska det vara, och då gäller det att inte fastna vid någon gräns.

– Det har varit utmanande, för alla inblandade, men det bevisar även att om det finns en vilja så finns det en väg, säger doktor Denis Mukwege som tog emot lådorna med tester i torsdags.

Panzisjukhuset har sedan många år goda kontakter med Sverige, och hit vände man sig nu med ett nödrop. Det var i början av juni som doktor Mukwege ringde till Läkarmissionens generalsekreterare Lars Arrhenius.

– Läget på Panzisjukhuset var akut. Man hade fått in många patienter med andningsproblem där många dog direkt vid ankomsten för att de sökte hjälp för sent. De behövde hjälp med tester för att veta vilka som behöver isoleras på sjukhuset, berättar Arrhenius som satte igång ett samarbete med flera instanser för att hjälpa pnzisjukhuset med testutrustning och tester.

Professor Lars Engstrand jobbar vid Karolinska Institutets labb i Stockholm.

– När vi fick förfrågan om att hjälpa till såg vi direkt att det skulle vara möjligt. KI är ett internationellt universitet med omfattande forskningssamarbeten över hela världen och en sådan här insats är helt i enlighet med KI:s strategi och vision, säger han i ett pressmeddelande.

I leveransen finns instruktioner, men KI kommer också att bistå med kunskap via länk.

Man ser att behoven är enorma framöver och nu när man visat att det är möjligt att klara av logistiken hoppas föreningen Friends of Panzi kunna få ytterligare stöd för fler skeppningar av tester och nödvändig utrustning.

Sändningen är resultatet av ett samarbete mellan Läkarmissionen, Friends of Panzi, Karolinska Institutet, BioGaia, PMU, Human Bridge, Rotaryklubbarna i Örebro och MAF.

Det har varit utmanande, för alla inblandade, men det bevisar även att om det finns en vilja så finns det en väg.

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00

Sol-Britt och Bengt Sundberg

Diamantbröllop. Den 6 augusti 1960 lovade Sol-Britt och Bengt Sundberg att älska varandra i nöd och lust. 60 år...