Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Tusentals ungrare deltog på söndagen i en manifestation i Budapest till minne av Förintelsen, då 600 000 ungerska judar deporterades till nazistiska dödsläger. Foto: Attila Kisbenedek/AFP Scanpix

Ungerskt förbud mot nazisymboler

Nazistiska och kommunistiska symboler får inte visas upp offentligt om det stör den allmänna ordningen. Det har Ungerns parlament beslutat, med bred majoritet.

Nyheter · Publicerad 13:17, 25 apr 2013

Med 320 röster mot sex antog Ungerns parlament på måndagen ett förbud mot offentligt uppvisande av nazistiska och kommunistiska symboler som hakkors och röda stjärnor. Förbjudet träder i kraft 30 april.
Lagförslaget förkastades av landets högsta domstol i februari, som menade att det var ett alltför stort ingrepp i yttrandefriheten, men efter omformuleringar i lagtexten bedömer lagstiftarna att domstolen kan acceptera lagen, rapporterar AP.

Omröstningen hölls dagen efter att tusentals ungrare marscherade till minne av de över en halv miljon ungerska judar som dödades i Förintelsen. Flera representanter från regeringen och andra partier medverkade i marschen, uppger Bosnews Life.

Premiärminister Viktor Orbán har fått påstötningar om att göra mer för att motverka extremism efter hot och attacker mot judar och romer. Orbán väntas medverka när Judiska världskongressen samlas i Budapest i maj för att bland annat diskutera den alarmerande ökningen av högerextrema grupper i Europa.

I dag bor omkring 100 000 judar i Ungern.  

Kyligt sinne viktigt i het klimatfråga

Ledare Klimatet framstår allt mer som det tjugoförsta århundradets ödesfråga. Medvetenheten om allvaret i situationen växer. I vårens EU-val ansåg väljarna...