Den rättfärdige gläder sig i Herren och flyr till honom, och alla som har ärliga hjärtan skattar sig lyckliga. 
Psaltaren 64:11

Världen idag

Ungdomsrånen har fördubblats på fem år

Anmälningar om ungdomsrån i Sverige har mer än fördubblats mellan 2015 och 2010, uppger P1-programmet Kaliber. Från att främst ha varit ett storstadsproblem har antalet anmälda rån mot personer under 18 år ökat även i mindre städer.

I Linköping har ungdomsrånen ökat med nästan 700 procent.

Nyheter · Publicerad 07:00, 7 okt 2021

Antalet ungdomsrån har ökat stort de senaste åren, rapporterar Kaliber i Sveriges Radio P1. I fjol anmäldes nära 2 200 ungdomsrån i Sverige, en fördubbling mot år 2015.

Största ökningen ses rent procentuellt i Linköping, där brottet ökat med 700 procent.

– Vi har väl gått från kanske runt ett tiotal anmälda per år till att som förra året ha närmare 60 anmälda rån, säger Martin Hedberg, förundersökningsledare vid lokalpolisområde Linköping, till radion.

Mellan åren 2015 och 2020 ökade antalet anmälda ungdomsrån till närmare 2 200 i hela landet, en fördubbling på fem år.

I Stockholm mer än dubblerades antalet från drygt 230 under år 2015 till närmare 550 under 2019 – för att som i många andra städer minska något under pandemiåret 2020. Men i kommuner som Botkyrka, Järfälla, Södertälje, Eskilstuna och Linköping har ökningen fortsatt under förra året.

Kaliber träffar en pojke i Linköping, kallad Filip, som efter två tidigare rånförsök rånades av en grupp tonåringar vid resecentrum i Linköping en kväll i juni.

– Jag gav bort allt jag hade. De var så många och så aggressiva. Men till och med efter att jag tagit av allt blev jag sparkad och slagen, de spottade på mig, säger Filip till SR.

Första gången han blev utsatt för ett rån var vid en busshållplats.

– Jag får ett slag över ansiktet och en annan slår till mitt huvud så att det dräms in i busskuren, mot glaset. En grabb drar upp jackan och försöker visa att han har en kniv och säger att han kommer att knivhugga mig, säger Filip.

När inrikesminister Mikael Damberg (S) intervjuades om ungdområnen av Ekot i februari 2020 aviserade han flera åtgärder som han menade skulle påverka ungdomsrånen.

Det handlade bland annat om att införa övervakning som påföljd för unga förövare, att ge skolor i utsatta områden ökade resurser och att ändra lagen om eget boende (EBO), som ger nyanlända rätt att flytta dit de vill med bibehållna bidrag.

Det senare förslaget bygger på kunskapen om att en stor del av dem som begår och utsätts för brotten kommer från utsatta områden med segrega­tionsproblem.

Kort efter intervjun lade regeringen fram ett förslag om att ungdomar mellan 15 och 17 år som begått ett allvarligt brott, eller flera brott, bland annat ska förbjudas att lämna hemmet under helgkvällar och helgnätter under upp till ett år. Förbudet övervakas med fotboja och lagen trädde i kraft den 1 januari i år.

När det gäller EBO fick 32 kommuner förra året rätt att frångå lagen, vilket gör att de asylsökande som flyttar till vissa utsatta delar av staden förlorar sin dagersättning från Migrationsverket.

För skolans del trädde en förordning i kraft i juni i år, som inför ett statligt bidrag till förskoleklasser och grundskolor ”med socioekonomiska utmaningar”.

Huruvida lagändringarna kommer synas på statistiken för 2021 återstår att se.

Jag gav bort allt jag hade. De var så många och så aggressiva.

Guds spår i skapelsen är starkare än sekularisering

Ledare Ordet sekularisering kommer av latinets sæcularis, från vilket vi har det svenska ordet sekel.... lördag 23/10 00:00

Cementa och LKAB visar behov av reformerad miljöbalk

Ledare Minns du valrörelsen 2006? Centerpartiet under Maud Olofsson gick till val på att i... fredag 22/10 00:10

Här ska barn och äldre samsas under samma tak

Huddinge. Huddinge kommun hänger på trenden att kombinera äldreboende och förskola i angränsande byggnader. –... måndag 25/10 08:00

Tårarna rann när hon hörde Guds ord

Missionsglimten Jag talade nyligen med våra partner i ett land i Centralasien som använder sociala medier för att... lördag 23/10 00:00

Bråket EU–Polen belyser värdekonflikt

Ledare Spänningen mellan EU och Polen har under veckan ökat ytterligare en nivå. I förra veckan slog polsk... fredag 22/10 00:00

Första judiska bröllopet i Bahrain på över 50 år

Gulfstaterna. Det var en stor helg för den judiska minoriteten i kungariket Bahrain när de nyligen kunde fira... söndag 24/10 10:00
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier