Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Palestinska araber bär Aisha Rabis kropp vid begravningen i Biddya, 13 oktober 2018. Rabi avled efter stenkastning, och förhör pågår just nu av de fem israeliska ungdomar som anklagas för hennes död. Foto: Majdi Mohammed/AP/TT

Unga judar från Samarien misstänks för terror

Nyheter · Publicerad 14:59, 9 jan 2019

Trots att man begränsat offentliggörandet av vissa detaljer, har israeliska medier den senaste veckan varit fulla av reportage om arrestering och förhör av fem ungdomar. De fem misstänks för att ha varit involverade i angrepp på palestinska araber eller deras egendom.

Denna form av angrepp, som ibland riktar sig mot moskéer och kyrkor, har pågått i några år och myndigheterna har haft stora svårigheter att gripa överträdarna. Man antar att en liten grupp unga judiska invånare i Judéen och Samarien ligger bakom de flesta angreppen.

De fem ungdomarna, som studerar på samma yeshiva-skola i Samarien, är misstänkta för stenkastning mot en bil den 12 oktober förra året, där en palestinsk niobarnsmamma, Aisha Rabi, dödades. De har blivit förhörda av den ansvariga organisationen för intern säkerhet, Shabak, och fick möta sina advokater först en vecka efter att de blev anhållna.

Bosättare protesterar nu mot Shabak, som de menar använder olagliga förhörsmetoder, inklusive fysisk och psykisk press. De kräver att premiärminister Benjamin Netanyahu sätter stopp för detta och ger advokaterna fri tillgång till de misstänkta.

Shabak och medierna benämner händelsen som ”judisk terror”. Tidigare har man kallat attackerna, som i stort sett har riktat sig mot egendomar, för ”prislapp-angrepp” eftersom just den termen ofta skrevs på hus och bilar när attackerna utfördes.

Advokaten för en av ungdomarna, Itamar Ben Gvir, går starkt ut emot användandet av begreppet ”judisk terror” och menar att detta inte finns. Det finns ingen jämförelse mellan arabisk terror och dessa angrepp, säger han.

En skammens vecka i FN

Israelkommentar Vad förenar skurkstater såsom Kuba, Iran, Nordkorea och Venezuela? De senaste åren har representanter för bland annat dessa regeringar samlats i...

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...