HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Tulay Goren är ett av offren för hedersvåld i Storbritannien. Hennes pappa Mehmet Goren dömdes 2009 till livstids fängelse för att ha mördat sin tonårsdotter på grund av att hon hade ett förhållande med en man från en annan gren av islam än familjens. Foto: METROPOLITAN POLICE/AP SCANPIX

Unga invandrare i Storbritannien stöttar hederskultur

Nära var femte ung asiat i Storbritannien anser att kvinnor förtjänar fysisk bestraffning om de vanhedrar sin familj. Det visar en undersökning som presenterats av BBC.I Storbritannien ingås varje år tusentals tvångsäktenskap, som ligger till grund för många hedersrelaterade brott.

Nyheter · Publicerad 14:59, 23 mar 2012

Familjer bör leva efter hedersbegreppet. Det anser två tredjedelar av unga brittiska asiater, enligt en undersökning som BBC-programmet Panorama presenterade på tisdagen.
I undersökningen deltog 500 unga asiater i ålder 16-34 år. 69 procent höll med om att familjer bör leva enligt hederskulturen. Uppdelat efter kön instämde 75 procent av männen och 63 procent av kvinnorna. 18 procent svarade att kvinnor kan förtjäna fysisk bestraffning om de med sitt beteende vanhedrar familjen. Exempel på brott mot hedern är olydnad mot fadern eller att inte finna sig i ett tvångsäktenskap.
Tre procent svarade att hedersmord i vissa fall kan rättfärdigas.

Brittisk polis bedömer att det begås 10-12 hedersmord varje år i landet, men det finns misstankar om ett högt mörkertal.
– Jag vet inte hur många omärkta gravar det finns i det här landet, i vår gröna vackra natur, säger åklagare Nafir Afzal till BBC-programmet Panorama. Han beräknar att det ingås 10 000 tvångsäktenskap varje år i Storbritannien, och menar att det är kärnan till hela hedersvåldsproblematiken.
– Tvångsäktenskap är jordbävningen och det som följer är en tsunami av misshandel, sexuella övergrepp, barnskyddsärenden, självmord och mord, säger Nafir Afzal.
Han förklarar att han trodde att hederskulturen skulle dö ut, men att han fått tänka om.
– Jag trodde det här var en generationsfråga, att det var något som skulle dö ut med min generation. Tyvärr har jag träffat många unga människor som tänker på samma sätt, säger han till Panorama.

En studie som gjordes av kvinnoorganisationen IKWRO förra året, byggd på uppgifter från polisdistrikten i Storbritannien, visade att det anmäldes över 2 800 hedersrelaterade brott under 2010, och då var en fjärdedel av polisdistrikten inte inkluderade.

Jasvinder Sanghera, en aktivist för asiatiska kvinnors rättigheter, flydde själv från föräldrahemmet när hon var 14 år för att undkomma ett påtvingat äktenskap. Hon menar att asiatiska ledare måste tala ut om hederskulturen. – Jag har ännu inte sett samhällsledare, religiösa ledare, politiker, visa riktigt ledarskap. De gör det inte för att de vet att det gör dem impopulära, säger Sanghera till BBC.  

Koalitionsbildande – ett spel Netanyahu behärskar bäst av alla

Israelkommentar Formellt sett börjar koalitionsbildandet nästa vecka, men i praktiken har den pågått sedan den dag då Benjamin Netanyahu utlyste nyval i december. Nu...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...

Judisk ortodox lärarinna blev populär på arabisk skola

Hon heter Ital Levy och är en ortodox judinna som undervisar i hebreiska. Det som är speciellt är att hon gör detta på en arabisk skola i Umm...