Saliga är de som hungrar och törstar efter rättfärdighet, för de ska bli mättade.
Matteusevangeliet 5:6

Världen idag

"Undervisningen ska vila på vetenskaplig grund"

Vid ett seminarium i Almedalen på tisdagen talade bland annat Kristdemokraternas skolpolitiska talesperson Yvonne Andersson om Intelligent design och skolan. I ett referat av seminariet sägs att Andersson "öppnade för möjligheten att också svenska elever bör få ta del av ID inom ramen för skolans undervisning". Till Världen idag säger hon dock att hon inte anser att ID ska läras ut.

Nyheter · Publicerad 00:00, 4 jul 2012

– Skolan måste också kunna ägna sig åt mänskliga handlingar och beteenden, där djupare kunskaper behövs. I detta ingår människans ständiga sökande efter tillvarons och livets ursprung.

Så sa Yvonne Andersson, riksdagsledamot för KD och partiets talesperson i skolpolitiska frågor, vid ett seminarium anordnat av Claphaminstitutet i Almedalen som handlade om bland annat Intelligent design och skolan.

Hon uttryckte då att skolan måste visa respekt för och ge utrymme till erfarenheter och andra krafter som också styr tillvaron än det rent vetenskapliga och materialistiska. I ett referat av seminariet på Claphaminstitutets hemsida författat av Tuve Skånberg, riksdagsledamot för KD och moderator för samtalet, står det att Andersson: "öppnade för möjligheten att också svenska elever bör få ta del av ID inom ramen för skolans undervisning".

När Världen idag kontaktar Andersson dagen efter seminariet säger hon att hon inte menat att skolan ska lära ut Intelligent design, snarare att man kan berätta om teorin om en elev frågar.
- Undervisningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet, det är självklart. Det jag försökt uttrycka är att det måste finnas ett öppet samtal och att om till exempel en elev frågar så ska man kunna berätta att den här teorin finns.

Johan Ingerö, presschef hos partiledaren Göran Hägglund, kommenterade på Twitter referatet av vad Andersson ska ha sagt: "Det där är inte KD-politik, nej."

Intelligent design grundar sig i uppfattningen att livet och skapelsen är alltför komplext för att ha kunnat uppstå och utvecklas genom enbart slumpmässiga variationer och naturligt urval och att det därför måste ligga intelligens bakom det skapade. ID-rörelsen brukar betona att det inte ska förväxlas med kreationism.  

Över 200 000 visningar av ”The blessing”

Musik. Den svenska versionen av välsignelsesången ”The Blessing”, sjungen av en ekumenisk virtuell kör på... onsdag 25/11 15:00

Vi får inte glömma bort att vi är fria i Kristus!

Arbetslivskrönika Inom ICCC, den Internationella kristna handels­kammaren, ser vi det som ett nyckeluppdrag från Gud... onsdag 25/11 00:00

Jag vågar inte möta sorgen efter pappas död, vad ska jag göra?

Familjefrågan Hej Karin! Jag är rädd för att känna. Jag har inte vågat sörja min pappa, som hastigt gick bort för...

När ryktet är bättre än vi förtjänar – brevet till Sardes

De sju församlingarna i Uppenbarelseboken (del 6/8). ”Du har namn om dig att du lever, men du är död” (Upp 3:1). Detta måste vara några av Nya...