Gud, sedan urminnes tid är du min konung, du som utför frälsningsverk på jorden.
Psaltaren 74:12

Världen idag

Ulla och Stefan Löfven slapp kritiska frågor i SVT-program

När statsminister Stefan Löfven (S) och hustrun Ulla ställde upp på sitt första gemensamma tv-framträdande skedde det i premiären av ”Carina Bergfeldt” på bästa sändningstid i SVT. Men trots att det är kyrkoval i höst informerades inte tittarna om Ulla Löfvens engagemang för S i kyrkomötet, och hennes kritik mot KD-ledaren Ebba Busch fick passera oemotsagd.

Nyheter · Publicerad 15:26, 18 jan 2021

Det var vänligt och varmt när statsministerparet medverkade i premiären av ”Carina Bergfeldt” som sändes på SVT på fredagskvällen.

I huvudsak ställde SVT-journalisten och programledaren Carina Bergfeldt, tills nyligen USA-korrespondent, frågor om deras relation och vardag. Stefan Löfvens kritiserade besök i en galleria i julhandeln trots pandemin, avhandlades med leenden och utan motfrågor. Och Ulla Löfven fick kritisera ett utspel från KD-ledaren Ebba Busch oemotsagt i programmet.  

Intervjun har hyllats av många och det har påpekats att det handlar om ett nöjesprogram där inte ansvarsutkrävande frågor står på agendan. Men kritiker har menat att i de exceptionella tider vi befinner oss i borde ändå sådana frågor få utrymme.

Och det finns också de som reagerar på att Ulla Löfvens politiska engagemang, att hon sitter i Svenska kyrkans beslutande organ kyrkomötet för Socialdemokraterna, inte gjordes känt för tittarna.

”Ulla Löfven har sedan mer än ett decennium tillbaka varit en av de som utformat och beslutat om Svenska kyrkans utveckling. Dels som tjänsteman, dels som förtroendevald”, påpekar sajten Ledarsidorna som också påminner om att det i höst är kyrkoval.

Framträdandet i SVT:s fredagsunderhållning spreds av Socialdemokraternas konton på sociala medier och hyllades inte minst av partisympatisörer.

Karolina Fjellborg, krönikör i Aftonbladet, menar att den finstämda insatsen från paret Löfven knappast var en tillfällighet.

”De ställde upp på sin första gemensamma tv-intervju, och om jag hade varit den cyniska typen, som dessutom hade sett för mycket på amerikanska filmer och tv-serier, skulle jag ha tänkt att det knappast är en slump att de valde att göra det just nu”, skriver hon och fortsätter:

”Det är ett ju klassiskt knep det där, när det går lite knackigt på popularitetsfronten; att bli personlig och visa upp en stöttande fru och en mjukare, mer relaterbar sida som hängiven make i en mysig tv-intervju.”

Världen idag har via mejl sökt SVT:s pressavdelning med frågor om varför Ulla Löfvens egna politiska engagemang inte uppmärksammades i programmet och vilken policy public service-bolaget har för intervjuer med politiska makthavare under ett valår.

I ett generellt svar uppger pressdesken att tunga politiker inte ska medverka i underhållningsprogram under ett valår samt att man saknar uppgifter kring Ulla Löfvens eventuella kandidatur i höstens kyrkoval.

Det är ett ju klassiskt knep det där, när det går lite knackigt på popularitetsfronten; att bli personlig och visa upp en stöttande fru ... i en mysig tv-intervju.

Kristersson kallar samtliga partiledare till möte om våldet

Politik. Statsminister Ulf Kristersson (M) bjuder in samtliga partiledare till nationella säkerhetsrådets... onsdag 4/10 13:00

Feminiseringen av kyrkan riskerar att stöta bort männen

Gästledare Kyrkorna riskerar att bli en plats där män inte trivs. Redan i dag har många kyrkor färre män än... onsdag 4/10 00:10

Myndigheten varnar: Kriminella gäng startar vårdcentraler

Brott. Den gängrelaterade brottsligheten hittar hela tiden nya områden som man intar. Nu har den grova... onsdag 4/10 07:00

Stunderna som förvandlar oss – i ett nu

Vardagskrönika Ögonen har vant sig vid det mörka efter att ha kikat ut över havet en stund. Natten är vad man... onsdag 4/10 00:00