Jag längtar efter din frälsning, Herre, din undervisning är min glädje.
Psaltaren 119:174

Världen idag

Ulla och Stefan Löfven slapp kritiska frågor i SVT-program

När statsminister Stefan Löfven (S) och hustrun Ulla ställde upp på sitt första gemensamma tv-framträdande skedde det i premiären av ”Carina Bergfeldt” på bästa sändningstid i SVT. Men trots att det är kyrkoval i höst informerades inte tittarna om Ulla Löfvens engagemang för S i kyrkomötet, och hennes kritik mot KD-ledaren Ebba Busch fick passera oemotsagd.

Nyheter · Publicerad 15:26, 18 jan 2021

Det var vänligt och varmt när statsministerparet medverkade i premiären av ”Carina Bergfeldt” som sändes på SVT på fredagskvällen.

I huvudsak ställde SVT-journalisten och programledaren Carina Bergfeldt, tills nyligen USA-korrespondent, frågor om deras relation och vardag. Stefan Löfvens kritiserade besök i en galleria i julhandeln trots pandemin, avhandlades med leenden och utan motfrågor. Och Ulla Löfven fick kritisera ett utspel från KD-ledaren Ebba Busch oemotsagt i programmet.  

Intervjun har hyllats av många och det har påpekats att det handlar om ett nöjesprogram där inte ansvarsutkrävande frågor står på agendan. Men kritiker har menat att i de exceptionella tider vi befinner oss i borde ändå sådana frågor få utrymme.

Och det finns också de som reagerar på att Ulla Löfvens politiska engagemang, att hon sitter i Svenska kyrkans beslutande organ kyrkomötet för Socialdemokraterna, inte gjordes känt för tittarna.

”Ulla Löfven har sedan mer än ett decennium tillbaka varit en av de som utformat och beslutat om Svenska kyrkans utveckling. Dels som tjänsteman, dels som förtroendevald”, påpekar sajten Ledarsidorna som också påminner om att det i höst är kyrkoval.

Framträdandet i SVT:s fredagsunderhållning spreds av Socialdemokraternas konton på sociala medier och hyllades inte minst av partisympatisörer.

Karolina Fjellborg, krönikör i Aftonbladet, menar att den finstämda insatsen från paret Löfven knappast var en tillfällighet.

”De ställde upp på sin första gemensamma tv-intervju, och om jag hade varit den cyniska typen, som dessutom hade sett för mycket på amerikanska filmer och tv-serier, skulle jag ha tänkt att det knappast är en slump att de valde att göra det just nu”, skriver hon och fortsätter:

”Det är ett ju klassiskt knep det där, när det går lite knackigt på popularitetsfronten; att bli personlig och visa upp en stöttande fru och en mjukare, mer relaterbar sida som hängiven make i en mysig tv-intervju.”

Världen idag har via mejl sökt SVT:s pressavdelning med frågor om varför Ulla Löfvens egna politiska engagemang inte uppmärksammades i programmet och vilken policy public service-bolaget har för intervjuer med politiska makthavare under ett valår.

I ett generellt svar uppger pressdesken att tunga politiker inte ska medverka i underhållningsprogram under ett valår samt att man saknar uppgifter kring Ulla Löfvens eventuella kandidatur i höstens kyrkoval.

Det är ett ju klassiskt knep det där, när det går lite knackigt på popularitetsfronten; att bli personlig och visa upp en stöttande fru ... i en mysig tv-intervju.

Biverkningar av mindfulness en viktig väckarklocka för Sverige

Ledare 20 000 personer med sviter av mindfulness hörde förra året av sig till organisationen Cheetah House... torsdag 25/2 00:10

Religionsfrihet nämndes inte i utrikesdeklarationen

Utrikespolitik. För första gången på flera år nämns inte frågan om religionsfrihet eller religiösa minoriteter i... onsdag 24/2 17:00

Linde pressades om bistånd till Islamic Relief

Utrikespolitik. Iran, Turkiet, svenskt bistånd och ett eventuellt svenskt Natomedlemskap var några av de många... onsdag 24/2 16:50

Framgång är inte mätbara resultat, utan äkthet och trohet inför Gud.

Inför söndag 1 Mos 32:22–31 Det blir ingen vändning utan omvändelse. Det blir ingen förändring i samma gamla... torsdag 25/2 00:00

Hur kan vi hjälpa vår son som har ångest?

Familjefrågan. Vår son som är 25 år har mycket ångest. Under mellanstadiet och högstadiet blev han mobbad. Han bor...
Följ Världen idag i sociala medier