Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Ulf Ekman gästar tisdagens avsnitt av "Min sanning" i SVT2. Foto: SVT

Ulf Ekman gäst i "Min sanning"

För snart ett år sedan lämnade Livets ords grundare Ulf Ekman församlingen och blev katolik. I kvällens avsnitt av SVT:s "Min sanning" ger han sin bild av åren i Livets ord.

Nyheter · Publicerad 17:07, 3 mar 2015

Under en timme intervjuas Ulf Ekman av programledaren Anna Hedenmo, bland annat om vad som fick honom att lämna Livets ord och bli medlem i Katolska kyrkan.

– Det är en sakta, växande insikt om att väckelsekristendom är underbar, och det finns väldigt mycket gott, men det finns också brister. De bristerna kan åtgärdas genom den enhetsprocess som jag började bli väldigt intresserad av, säger Ulf Ekman, som också säger att han tycker om väckelsekristendom:

– Jag tror att den är nödvändig, men den är inte tillräcklig.

Under Livets ords tidiga år gick tusentals människor i församlingens bibelskola, och församlingen växte snabbt. I programmet får Ulf Ekman frågan om hur han personligen upplevde framgången.

– Det var mest arbete. Det var ju inte så att man hann sitta och liksom njuta av det. Det gjorde vi ändå. Det var underbart, vi hade en fantastisk tid på många sätt, säger han.

Samtidigt som Livets ord växte menade kritiker att det fanns starka inslag av elitism och att församlingen var en sekt. I programmet får Ulf Ekman svara på vad han tror ledde till den starka kritiken.

– Jag tror att det var flera saker; För det första får vi komma ihåg att Sverige vid den här tiden var ett väldigt sekulariserat land och att den kristna tron på något sätt under många år – både frikyrkligt och kyrkligt – hade ett slags liberalt element i sig, teologiskt liberalt, svarar Ekman.

– I detta kommer vi och dunkar på och säger att Jesus lever, du kan ta emot honom, han kan göra under för dig i dag. Det är klart att du har en smäll där.

– Sedan har du naturligtvis själva kulturen, friheten att be och be högt, friheten att be tillsammans.

Men Ulf Ekman säger också att det finns saker som man kan ifrågasätta.

– Vi var unga, vi var inte alltid genomtänkta i allting. Vi var oerfarna, inte minst i hanteringen av media.

Ulf Ekman tycker att det blir "lite märkligt att höra de här uttalandena om att vi skulle vara elit och perfekta".

– Vi var inte perfekta på något sätt och vis, men vi var hängivna och överlåtna till det vi trodde var att följa Jesus Kristus, och gjorde så gott vi kunde med det.

I SVT-programmet berättar Ulf Ekman också om trakasserierna och hoten mot Livets ord – och hans egen familj. Vid ett tillfälle detonerade en bomb i familjen Ekmans brevlåda.

– Det finns mycket man kan säga om hur detta kunde urartata. Pressen tycker alltid att jag gör fel. Jag skulle kunna säga att här gjorde pressen väldigt mycket fel. De skruvade upp saker väldigt mycket.

– Det skapades en bild av oss som farliga. En farlig sekt helt enkelt. Det var vi inte då, det är de inte nu.

Samma dag som Ulf Ekman berättade för Livets ords medlemmar att han skulle bli katolik, publicerade han en debattartikel på DN Debatt. I den skrev han bland annat att "enskilda människor har tillfogats sår och lidanden genom sina kontakter med rörelsen. I detta har jag själv och andra företrädare för Livets Ord ett ansvar, och jag är uppriktigt ledsen över det som sårat och det som har orsakat att människor fått lida". I "Min sanning" får han frågan om vad han tänker på.

– Jag tänker på situationer där vi skulle varit snabbare med att upptäcka en del saker. När en människa till exempel uppenbart mår dåligt. Vi skulle nått dem snabbare, sett signalerna tidigare, kunnat sovra lite bättre, om man kan använda den bilden, säger Ulf Ekman, som också säger att han är glad över att arbete med själavård snabbt byggdes upp i Livets ord.

Ulf Ekman berättar att han tror att han är kallad till att förkunna, och att han gärna vill fortsätta med att "utrusta och träna vanliga kristna".

– Men sättet, det vet jag inte. Jag känner att jag är i en mellanperiod, som faktiskt är ganska skön. Det är ett slags insamlande och att ännu mer gå ner i rötterna av den katolska tron.

– Men det är klart att jag ändå känner att jag står till kyrkans förfogande, säger han i slutet av programmet.

"Min sanning" med Ulf Ekman sänds i SVT2 i kväll, tisdag, 20.00.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Kristnas kallelse är inte att vara bekväma

Ledare Abortfrågan. Frågan om abort vill inte försvinna. Högljudda diskussioner är ett återkommande fenomen, men sällan med ökad klarhet som följd. Tvärtom är...