Prisa vår Gud, ni folk, låt hans lov ljuda högt, för han gav liv åt vår själ och lät inte vår fot vackla.
Psaltaren 66:8–9

Världen idag

Ulf Ekman. Foto: Arkiv

Ulf Ekman får pris för Israel-arbete

Livets ords grundare Ulf Ekman mottar den 19 mars Kåre Kristiansens minnespris vid ett symposium i Oslo. Han hedras för sitt engagemang för Israel och det judiska folket.

Nyheter · Publicerad 00:00, 10 mar 2015

"Under nästan 30 år har [Ulf Ekman] varit en ledande gestalt i Skandinavien och det tidigare Sovjetunionen till stöd för staten Israel och det judiska folket", skriver kommittén bakom priset, enligt norska Dagen.
"Hans orädda ledarskap har stärkt Israels sak och varit en stor inspiration för kristna, judar och andra".

Ulf Ekman säger i en skriftlig kommentar till Världen idag att han ser som "mycket roligt och hedrande att få detta pris efter många års arbete emot antisemitism och för Israels rätt till trygg och säker existens", och noterar att han får priset i en tid "då antisemitismen ökar kraftigt och är ett allvarligt problem inte minst i Europa".

– Det är glädjande att det börjar bli en större samhällsmobilisering från olika håll kring detta allvarliga problem och att människor med olika bakgrund kan stå tillsammans för att både offentligt uppmärksamma och aktivt motverka dessa faror, avslutar Ulf Ekman.

Kåre Kristiansen, som dog 2005, var en stridbar stortingsledamot för Kristelig Folkeparti, och gjorde sig bland annat känd när han lämnade Nobelkommittén 1994 i protest mot att Yasser Arafat fick fredspriset.

Priset till hans minne delas nu för tredje gången ut vid Oslo Symposium, med organisationen Kristenfolket som en av arrangörerna. Det är också Kristenfolkets ledare, Bjarte Ystebø, som är styrelseordförande i den stiftelse som ger priset till en person eller organisation som "visat mod, styrka och integritet, utmärkt sig i kampen för judeokristna värderingar och visat solidaritet med Israel och det judiska folket".

Inom Kristenfolket fanns dock viss kritik mot att Ulf Ekman skulle få priset i år. Enligt norska Dagen hade organisationens vice ordförande Sissi Kringlebotn vänt sig emot förslaget, med argumentet att Ulf Ekman svikit medlemmarna i Livets ord genom att bli katolik.

– Hans brott med reformationen var ett svek mot de kristna som hade starka band till honom som ledare, och i efterhand har flera fått problem med sin tro, sa Sissi Kringlebotn till norska Dagen i mitten av februari.

Bjarte Ystebø noterar dock att pristagaren valdes av en enig styrelse i stiftelsen, och att uppgifterna om kritiken inte är värda att kommentera.

Priset för med sig en prissumma på 100 000 norska kronor. Tidigare pristagare är den israeliske krigsfången Gilad Shalit och holocaustmuséet Yad Vashem.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Artikeln har uppdaterats 2015-03-12 16:50

Håll ett vakande öga på nya enpartiregeringen

Ledare Så har då Magdalena Andersson till slut tillträtt ämbetet som statsminister, och står för första... lördag 4/12 00:00

Viktig markering när Sveriges biskopar tog Israel i försvar

Ledare Kyrkomötets beslut att utreda folkrättsbrott i Israel och den palestinska myndigheten (PA) speglar... fredag 3/12 00:10

Känsligt vaccinkrav föreslås i Tyskland

Pandemin. Obligatoriskt krav på vaccinering mot covid-19 och förbud för ickevaccinerade att gå i affär eller... söndag 5/12 13:00

Pingst i Norden samarbetar om Afrikamission

Mission. Susanne och Bengt Klingberg får ett nytt missionsuppdrag när Pingströrelserna i Sverige, Norge och... söndag 5/12 10:00

Ser regeringen hoten mot landsbygden?

Ledare Det blev en ny minister med ansvar för landsbygdsfrågor: Anna-Caren Sätherberg, tidigare... fredag 3/12 00:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier