På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Glada, ukrainska immigranter på Ben Gurion-flygplatsen i Israel. Här tar Helena Feingold (t v) från Jewish Agency emot Ilena, 21, Daria, 23, Victoria, 14, Alexander, 39, Alexana, 35, och Daniel, 12, alla från Kiev. Foto: John Solsvik

Ukrainska judar flyr ”hem” till Israel

Trötta, men glada, kunde 19 ukrainska judar sätta sina fötter på israelisk mark i söndags. De lämnar ett land i inbördeskrig och med växande antisemitism.

Nyheter · Publicerad 00:00, 9 maj 2014

Efter några timmars kontroll av papper och bagage på söndagseftermiddagen på Ben Gurion-flygplatsen i Tel Aviv, fick 19 ukrainska judar sina nya israeliska identitetspapper och kom ut i ankomsthallen, där de möttes av kramar och israeliska flaggor av folk från immigrationsorganisationen Jewish Agency och Internationella kristna ambassaden (ICAJ), som bekostat resan.
Hälften av gruppen består av tonåringar, några av dem kom själva utan föräldrar.
Bakom dem ligger Ukraina i ett närmast inbördeskrigsliknande tillstånd och fler övergrepp mot den judiska befolkningen.
I de östra regionerna har två synagogor stuckits i brand, flera har fått antisemitiska slagord sprayade på väggarna och flera judar har antastats och slagits ner.
Detta har lett till ett rekordstort antal ukrainska judar som immigrerat till Israel. Kön är lång till Jewish Agencys kontor i Ukraina med judar som vill komma bort från oroligheterna i landet och flytta till Israel.

Taxichauffören Alexander, 39, från Kiev är bland dem som har fått nog, och tillsammans med hustru och två barn nu vill satsa på ett nytt liv i Israel. Processen att flytta satte de i gång för ett år sedan, långt innan omvälvningarna brakade loss i Ukraina.
– Jag körde taxi, så jag fick med mig allt som skedde på Maidanplatsen i Kiev. Vi har inte sett några antisemitiska övergrepp i Kiev, och vi hör inte mycket om detta i resten av Ukraina heller. Det finns självklart de på båda politiska sidorna som inte tycker om judar, säger Alexander.

Rysslands president Vladimir Putin förklarade delvis inmarschen på Krimhalvön med att de ville beskydda judarna som bodde i området mot ukrainsk antisemitism. Den ukrainska regeringen anklagade å sin sida ryssarna för att stå bakom övergrepp på judarna på Krim och i östra Ukraina.
– Vi ville därifrån för att den ukrainska staten inte längre fungerar. Staten bryr sig inte om folket, och det går ut över viktiga funktioner i samhället, som polis, hälsovård och utbildning. Vi gör aliyah för att vi är judar och vill bo i Israel och för att våra barn ska få en god utbildning, säger Alexander.
Hustrun Alexana, 35, nickar:
– Nu är vi väldigt glada för att äntligen vara i Israel, säger hon och ler.
Viktoria, 14, och Daniel, 12, håller med.
– Vi vill studera språk. För mig är det en dröm att komma till Israel, säger Daniel.

Det är Internationella kristna ambassaden i Jerusalem som har finansierat resan till Israel för de 19 ukrainska judarna. Hittills i år  har ICAJ fått in gåvor nog till att betala resor för 100 judar från Ukraina.
– Vi fick ett nödrop från Jewish Agency om vi kunde vara med och täcka reseutgifter till det ökande antalet ukrainska judar som kommer till Israel. På sex veckor har vi fått in 60 000 dollar från givare över hela världen, berättar mediachefen David Parsons.
Kristna kan inte sitta och se på när judar utsätts för faror, menar han.
– Vi tror på Guds löften i Bibeln till judarna att de ska komma hem från alla nationer de har drivits bort till. Och vi tror det som står om att främmande folk ska hjälpa dem hem till Israel. Därför gör vi detta med glädje, säger Parsons.
Tre av de ukrainska familjerna som ankom Israel i söndags placeras i en kibbutz söder om Nasaret i Galileen. Flera av tonåringarna sänds till ett ungdomshärbärge utanför Tel Aviv som fungerar som mottagningscenter för unga immigranter.

John Solsvik
redaktionen@varldenidag.se

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier