Innan bergen blev till och du skapade jorden och världen, från evighet till evighet är du, Gud.
Psaltaren 90:2

Världen idag

Den stora synagogan i Ukrainas huvudstad Kiev. Foto: Efrem Lukatsky/AP Photo/TT

Ukrainas judar i utsatt läge

I kölvattnet av den politiska revolten i Ukraina har landets judar hamnat i ett särskilt utsatt läge.Samtidigt som högerextrema krafter från hela Europa nu tar sig till Kiev för att ”bistå revolutionärerna” varnar lika många av falangens företrädare för att protesterna har sitt ursprung bland ”judiska krafter”.

Nyheter · Publicerad 09:22, 7 mar 2014

När dåvarande presidenten Viktor Janukovytj avsattes och revolten fullbordades, uppmanade en högt uppsatt rabbin i Ukraina den judiska befolkningen att hålla sig borta från folksamlingar och till och med lämna staden. Han fruktade att de skulle komma bli offer i kaoset, rapporterade den israeliska tidningen Maariv.
Oron är inte obefogad.
Ukraina har historiska band med fascism och nazism. Ukrainska nationalister har under det senaste århundradet stridit mot Sovjetunionens inflytande även när det betydde att stå på Hitlertysklands sida.
Ukrainska judar har också genomlidit pogromer och regeringssanktinonerad förföljelse och än i dag är antisemitismen ett hot mot landets judiska befolkning, som 2008 uppskattades utgöra 0,2 procent. Ungefär 90 000 personer av landets totala befolkning på runt 46 miljoner.

Svenska tidningen Expo, som särskilt bevakar den högerextrema rörelsen i Sverige och Europa, rapporterar om hur svenska nazister har rest till Kiev för att stödja ukrainska högerextremister.
Bland annat har en ny grupp, Svenska Ukrainafrivilliga, organiserats av det nazistiska Svenskarnas parti.
Bland de ukrainska ultranationalisterna som svenskarna säger sig stödja, finns partiet Allukrainska unionen Svoboda. Svoboda som betyder ”frihet” startades 1991 och har sitt fäste i västra Ukraina. Partiet har i och med revolten fått fyra poster i den interimsregering som nu bildats, bland annat vice premiärminister och försvarsminister. En av partiets medlemmar har dessutom blivit riksåklagare.
Svoboda själva hävdar att de varken är ett antisemitiskt, främlingsfientligt, antiryskt eller antieuropeiskt parti.
– Svoboda är helt enkelt ett pro-Ukrainskt parti. Punkt slut, har partiets ledare, Oleh Tyahnybok, tidigare sagt till New York Times.

Den högerextrema rörelsen är inte enig huruvida proteströrelsen i Ukraina ska hyllas eller inte.
En svensk ultranationalistisk webbsida konstaterar att judar har ”infiltrerat den ukrainska revolutionen”.
Man pekar på att ”två av tre oppositionsledare har judiskt påbrå” och citerar den iranska statliga mediajätten IRIB:s engelskspråkiga tv-kanal Press TV. Där förklarar man att den israeliska säkerhetstjänsten Mossad delvis ligger bakom demonstrationerna i Kiev och att det hela finansieras med hjälp av ”en rik jude från Israel”.

Oavsett från vilken infallsvinkel man ser på judarnas situation i Ukraina så är den just nu ansträngd.
Lena Posner-Körösi, ordförande för Judiska centralrådet i Sverige, ser att historien upprepar sig.
– Situationen är förfärlig oavsett vilket perspektiv man har. Här går Ryssland in och ska ta över ett land och i slutändan så blir det så att det är judarnas fel, säger hon till Världen idag.
– Antingen har vi blivit beskyllda för att bara boljseviker, marxister eller kapitalister. Oavsett så hamnar judarna emellan och blir anklagade från alla håll.
Hon bekräftar bilden av att judiska företrädare i landet uppmanar sina medlemmar till största försiktighet.
– Församlingsledningar i Ukrainas olika städerna, men framför allt den stora församlingen i Kiev, uppmanar alla judar i Ukraina att iaktta stor försiktighet.
Lena Posner-Körösi berättar också om ett ökat socialt engagemang från de judiska församlingarna.
– Det råder en viss nöd nu. Många av de gamla har ju överlevt både Förintelsen och kommunismen och de lever i oerhörd fattigdom och ensamhet. Därför har man börjat köra ut matvaror och förnödenheter till dem så att de ska slippa gå ut och utsätta sig för faror.
Från Stockholms judiska församling har man nu anslutit sig till detta arbete genom att förmedla gåvor.
– Vi har alla sagt att vi måste hjälpa till och stödja, visa solidaritet så att de vet att de inte har glömts bort, säger Lena.

När det gäller situationen för Europas judiska befolkning i allmänhet så är Lena Posner-Körösi övertygad om att man måste börja samtala om hela bilden.
– Man kommer aldrig komma till rätta med den hotbild som finns i Europa mot judar, om man inte erkänner att den finns såväl från högerextrema grupper som från islamister.
– Man behöver för den skulle inte generalisera någon av grupperna, konstaterar Lena Posner-Körösi.
– Men vi måste kunna samtala om det.

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se 

Krisen kan vitalisera demokratin och öppna nya regeringsalternativ

Ledare Måndagens omröstning i kammaren ställer Sverige inför en ny politisk kris. Det är långt ifrån en... tisdag 22/6 00:10

Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig?

Gästkrönika Är du förberedd på att du kan komma att bli olaglig? Trots att det inte är något du strävar efter... tisdag 22/6 00:00

Stefan Löfven sonderar för ny regering

Misstroendeomröstningen. Statsminister Stefan Löfven (S) väntar med besked om det ska bli extraval eller inte. Han ska först... måndag 21/6 14:51

Världen idag gratulerar: Alf Lax, 70 år

Musikevangelist. I 40 av sina snart 70 år har Alf Lax levt med Jesus vid sin sida. Men de första 30 åren i hans liv...

Fortsatt stöd för Israels regering från kristna Israelvänner

Israelkommentar Efter tolv år med Benjamin Netanyahu vid makten svors på söndagskväll en ny regering in i det...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier