På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Tillfälligt lugn på Självständighetstorget i centrala Kiev. En ung man, draperad i den ukrainska flaggan, passerar ett provisoriskt minnesmärke över dem som dödades i förra veckans våldsamheter.Foto: Marko Drobnjakovic / AP / TT

Ukraina sörjer sina döda

Lugnet bredde på söndagen ut sig i Ukrainas huvudstad, efter beskedet om nyval i maj och om president Viktor Janukovytjs flykt.På lördagskvällen hade tiotusentals människor samlats på Självständighetstorget, där de lyssnat på den nyss frigivna Julia Tymosjenko och med blommor och ljus hedrat de närmare 100 människor som dött i sammandrabbningar mellan polis och demonstranter i veckan som gick.

Nyheter · Publicerad 00:00, 24 feb 2014

Från EU kom besked om att man är redo att erbjuda ett ekonomiskt stödpaket till Ukraina, värt miljarder euro, för att stabilisera landet.
– Vi måste ge Ukraina ett väldigt tydligt och konkret europeiskt perspektiv. I en nära framtid pratar vi om ett associeringsavtal som innehåller frihandel och ett massivt stödpaket, sa enligt TT EU:s ekonomikommissionär Olli Rehn.
Parlamentet, som i fredags i praktiken avsatte presidenten och utlyste nyval till den 25 maj, ska senast imorgon enas om en bred samlingsregering. Vidare ska den sparkade riksåklagaren Viktor Psjonka och före detta skatteministern Oleksandr Klymenko gripas; båda står Viktor Janukovytj nära, och uppgavs ha försökt fly landet på lördagskvällen.
Många avvaktar dock närmare besked om hur den mäktiga grannen i  öster, Ryssland, ställer sig till det turbulenta skeendet i sitt  närområde. Och bland folk i allmänhet råder en allmän skepsis till förändringarna, även om de i många stycken är välkomna.
– Demonstranterna har hela tiden varit kritiska till att oppositionen har pratat med Janukovytj. De är rädda för att om oppositionen kommer till makten blir det bara nya ansikten på samma existerande politiska system, sa Danmarks ambassadör Merete Juhl Juhl enligt TT.

Misstänksamheten gentemot det politiska och ekonomiska etablissemanget har sina goda grunder, menar Mats-Jan Söderberg, som fram till förra året var stationerad som missionär för Livets ord i Ukraina och har breda kontaktytor i landet.
– De senaste åren har korruptionen gått helt överstyr, säger han till Världen idag.
– Rättsväsendet har satts ur spel så att det inte längre finns något rätt eller fel. Begår du ett brott, kan du köpa dig fri – pengar löser allt.
Men goda krafter finns, inte minst bland landets kristna. När våldsamheterna bröt ut i centrala Kiev, utlöste kyrka efter kyrka bön och fasta.
– Hoppet står till de troende. Människor har blivit så nedtryckta under flera år, och om de reser sig och ber kan det blir en positiv kraft för Ukraina. Men de måste också bli lösta från fruktan, säger Mats-Jan Söderberg.
Det är en fruktan som han menar tar sig uttryck i självcensur, och som beror på att sovjettidens åsiktsförtryck smugit sig tillbaka in bland ukrainarna under Viktor Janukovytjs styre.
– Man är rädd för repressalier. Många som skriver i tidningarna anger till exempel inte sina efternamn. Sedan finns det självklart modiga hjältar. Men många är rädda för att säkerhetstjänsten ska knacka på dörren, säger Mats-Jan Söderberg.

Ukrainas grekisk-katolska ledning vädjade redna före det värsta våldsutbrottet om lugn och besinning, och ställde sig tydligt på demonstranternas sida.
– De som sitter vid makten bär fullt ansvar för vad som sker i vårt land, sa den grekisk-katolske ärkebiskopen Sviatoslav Sjevtjuk sa i ett uttalande i slutet av veckan.
– I Guds namn fördömer vi våldet, hänsynslösheten och åsidosättandet av mänskliga rättigheter och nationens vilja.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag.se

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier