Ni behöver uthållighet för att göra Guds vilja och få vad han har lovat.
Hebreerbrevet 10:36

Världen idag

En begravning den 26 november för en ukrainsk soldat som stupat i Charkivområdet. Foto: Andrew Kravchenko/AP/TT

Ukraina: Minst 10 000 soldater har stupat

Mellan 10 000 och 13 000 ukrainska soldater har dödats sedan Rysslands fullskaliga invasion inleddes i februari, uppger Volodymyr Zelenskyjs medarbetare.

Nyheter · Publicerad 07:00, 5 dec 2022

– Vi har officiella uppskattningar från generalstaben och de är mellan 10 000 och 13 000 döda, säger Mychajlo Podoljak, rådgivare till Ukrainas president, till den ukrainska tv-kanalen 24.

Båda sidor har varit vaga om antalet stupade soldater. I somras uppgav Zelenskyj att omkring 60–100 soldater stupade om dagen, medan Ryssland bekräftade 6 000 döda i september.

Ukrainska försvarsdepartementet uppger att nästan 90 000 fiender har ”eliminerats” från den 24 februari till den 1 december.

USA-generalen Mark Milley uppskattade tidigare under hösten att omkring 100 000 soldater på vardera sida kriget dödats eller skadats i Ukraina.

Finlands statsminister Sanna Marin säger att Rysslands invasion av Ukraina har blottat europeisk svaghet och misstag i bemötandet av Ryssland.

– Jag måste vara väldigt ärlig nu, brutalt ärlig. Europa är inte starkt nog just nu. Vi skulle ha haft problem utan USA, säger hon på tankesmedjan Lowy Institute under ett besök i Australien.

Hon konstaterar att USA har varit avgörande för att förse Kiev med vapen, ekonomiskt stöd och humanitär hjälp.

– Vi måste se till att vi också bygger upp den kapaciteten när det kommer till det europeiska försvaret, den europeiska försvarsindustrin och se till att vi kan hantera andra situationer, säger hon.

Hon säger att EU borde ha lyssnat på Polen och Estland som länge manat till en hårdare linje mot Ryssland, och att EU:s strategi med att i stället knyta närmare ekonomiska band genom bland annat gasköp misslyckats.

– De bryr sig inte om ekonomiska band, de bryr sig inte om sanktioner, säger Marin.

Har S nog med idékraft för en förnyad samhällsanalys?

Ledare Ett land behöver inte bara en bra regering, det behöver också en bra opposition. Av flera skäl.... torsdag 30/3 00:10

Av honom, genom honom och till honom är allting

Inför söndag Många av oss har fått frågan: ”Om Jesus hade kommit i dag, utifrån hur allt är i dag, skulle han... torsdag 30/3 00:00