Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

En begravning den 26 november för en ukrainsk soldat som stupat i Charkivområdet. Foto: Andrew Kravchenko/AP/TT

Ukraina: Minst 10 000 soldater har stupat

Mellan 10 000 och 13 000 ukrainska soldater har dödats sedan Rysslands fullskaliga invasion inleddes i februari, uppger Volodymyr Zelenskyjs medarbetare.

Nyheter · Publicerad 07:00, 5 dec 2022

– Vi har officiella uppskattningar från generalstaben och de är mellan 10 000 och 13 000 döda, säger Mychajlo Podoljak, rådgivare till Ukrainas president, till den ukrainska tv-kanalen 24.

Båda sidor har varit vaga om antalet stupade soldater. I somras uppgav Zelenskyj att omkring 60–100 soldater stupade om dagen, medan Ryssland bekräftade 6 000 döda i september.

Ukrainska försvarsdepartementet uppger att nästan 90 000 fiender har ”eliminerats” från den 24 februari till den 1 december.

USA-generalen Mark Milley uppskattade tidigare under hösten att omkring 100 000 soldater på vardera sida kriget dödats eller skadats i Ukraina.

Finlands statsminister Sanna Marin säger att Rysslands invasion av Ukraina har blottat europeisk svaghet och misstag i bemötandet av Ryssland.

– Jag måste vara väldigt ärlig nu, brutalt ärlig. Europa är inte starkt nog just nu. Vi skulle ha haft problem utan USA, säger hon på tankesmedjan Lowy Institute under ett besök i Australien.

Hon konstaterar att USA har varit avgörande för att förse Kiev med vapen, ekonomiskt stöd och humanitär hjälp.

– Vi måste se till att vi också bygger upp den kapaciteten när det kommer till det europeiska försvaret, den europeiska försvarsindustrin och se till att vi kan hantera andra situationer, säger hon.

Hon säger att EU borde ha lyssnat på Polen och Estland som länge manat till en hårdare linje mot Ryssland, och att EU:s strategi med att i stället knyta närmare ekonomiska band genom bland annat gasköp misslyckats.

– De bryr sig inte om ekonomiska band, de bryr sig inte om sanktioner, säger Marin.

Kanal 10 vädjar om ökat ekonomiskt stöd

Media. Den svenska tv-kanalen Kanal 10 står inför en tuff ekonomisk utmaning och behöver få in... lördag 28/1 18:00

TBN Nordic ändrar strategi – lägger fokus på playtjänst

Media. Den kristna ideella föreningen TBN Nordic gör förändringar i sin strategi och flyttar fokus från... lördag 28/1 13:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10