Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Ugandas ”bönearmé” sluter upp i svensk vision om bön för Balkan

Svenskt böneinitiativ för Balkan får nu gehör för sitt rop på hjälp om förebedjare. Initiativtagaren bakom Mission Balkan, Micael Lundin, är nyss hemkommen från Uganda där han medverkat på nationell tv och besökt böneledare för ett böneberg i Kampala.

Nyheter · Publicerad 14:00, 2 okt 2022

Världen idag har tidigare berättat om Micael Lundins vision om att mobilisera bön om upprättelse och väckelse för den splittrade Balkanhalvön. Nyligen återvände han från Uganda som han besökt för att få draghjälp från landets mycket aktiva bönerörelse och där bönegeneralen John Mulinde är ett mycket känt namn även i Sverige.

– Jag vet att våra trossyskon i Uganda driver ett uthålligt bönearbete och jag har i flera sammanhang stött på John Mulindes namn, som en person av stor betydelse för den bönen, berättar Micael Lundin när Världen idag pratar med honom på måndagen.

– I mars i år började jag be särskilt för Uganda, kopplat till behovet av förebedjare för Balkan.

Kort därefter blev Micael uppringd av en man, Isaac Ssenyonjo, som leder ett stort studentarbete i Östafrika. Micael hade endast samtalat med mannen vid ett tidigare tillfälle på telefon.

– Vi fick en fin koppling direkt och det visade sig att hans mentor är John Mulinde, berättar Micael.

Micael som planerade att besöka Uganda under maj månad fick sedan veta att Isaac ordnat ett möte med John Mulinde, med syfte att Micael skulle få möjlighet att dela sin bönebörda för Balkan.

– Vi satt i tre timmar och pratade och delade hjärtligt med varandra, berättar Micael.

– När jag sade till honom att jag ber mer för att det ska resas upp förebedjare än jag ber för själva Balkan, kände han igen sig och berättade om hur böneberget kom till.

John Mulinde berättade då att under Idi Amins tid var det ugandiska folket under ett sådant betryck att de själva knappt orkade be. Men de bad om förebedjare. I dag är situationen en helt annan i Uganda och Mulinde menade att de vill ge tillbaka för all hjälp de fått, genom att stå i förbönstjänst för andra länder.

– De har alltså en plats på det här böneberget där de ber dygnet runt för olika nationer, berättar Micael entusiastiskt.

Micael fick sedan möjlighet att dela samma vision som Mulinde fått ta del av, för ledarna på böneberget. Nu i mitten på september besökte Micael Uganda igen och fick träffa Joyce Nantongo som fått ansvar för Balkan-bönen.

När Micael frågade henne varför de kopplade med det här böneinitiativet så snabbt, svarade hon: ”När du kom och delade ditt hjärta hörde vi ropet från den makedonske mannen och upplevde att Gud kallade oss till bön för Balkan.”

Hon berättade också att deras hjärtan berördes av att höra om kampen mot den oförsonlighet och det mörker som breder ut sig på Balkan, samt hur få evangelikala kristna det finns där.

Hon sade: ”Vår vision är att se Guds församling i nationerna redo för Jesu ankomst. Vi tror att Uganda har en förbönskallelse till nationerna, och vi känner att vi är kallade att vara som barnmorskor, som kan vara med och förlösa Guds planer för nationerna.”

Vid besöket i Uganda fick Micael också frågan om att vara med på nationell tv och delta i ett program med kristet innehåll, som sänds i flera länder i Östafrika.

– Efter sändningen sade mannen som leder programmet till mig: ”Se mitt program som en plattform för att berätta om det här initiativet. Du är välkommen som gäst när som helst.”

– Det är verkligen som att Gud har öppnat en ny dörr och svarat på ropet om att resa upp förebedjare för Balkan, säger Micael Lundin.

– Gud för människor samman och lägger allt till rätta.

Det är verkligen som att Gud har öppnat en ny dörr och svarat på ropet om att resa upp förebedjare för Balkan.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

Dansk abortlag kan ändras – minskat skydd för ofödda

Danmark. I Danmark har ofödda barn ett lagstadgat skydd från och med graviditetsvecka tolv. Lagstiftningen... fredag 29/9 10:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00