Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

U2-stjärnan på ja-sidan i Irlands abortkamp

Den 25 maj avgörs om abort ska bli lagligt i Irland, men abortmotståndare rapporterar nu att deras budskap täcks över av abortförespråkare. Även det irländska bandet U2 har hamnat i hetluften och de får hård kritik från kristna fans för sitt ställningstagande för abort.

Nyheter · Publicerad 16:25, 15 maj 2018

Tiotusentals irländare har den senaste tiden demonstrerat runt om i Irland för att den nuvarande lagen, som uttryckligen "erkänner den oföddas rätt till liv", ska bli kvar. Irland förbjuder abort förutom i de fall när kvinnan riskerar livshotande skador.

Samtidigt pågår en motsatt rörelse som vill göra abort lagligt, bland annat med argumentet att många irländska kvinnor reser till andra länder, främst Storbritannien, för att göra legal abort där.

Företrädare för såväl katolska som anglikanska kyrkan uppmanar sina medlemmar att se till sin tro när de lägger sina röster.

Oinskränkt tillgång till abort under något stadium i graviditeten är inte en etisk hållning som vi kan acceptera, menar Richard Clarke, ärkebiskop av Armagh, och Michael Jackson, ärkebiskop av Dublin, i den anglikanska kyrkan.

De uppmanar kristna att be inför omröstningen.

”För kristna finns det ett mycket tydligt vittne i Skriften att allt mänskligt liv, inklusive före födelsen, har en helig värdighet i Guds ögon”, menar man.

Intensivt opinionsarbete pågår nu från båda sidor, men det kommer rapporter från abortmotståndare om att deras budskap censureras av abortliberala grupper.

I en video på Facebook från prolife-aktören ”Irish centre for bio-ethical reform” kan man till exempel se hur deras bilder på aborterade foster täcks över av regnbågsflaggor. Mats Selander, ordförande i MRO, Människorätt för ofödda, har delat videon och kallar det en skandal.

Inför folkomröstningen ”borde det vara högst relevant att folk får se vad en abort innebär”, skriver han på Facebook.

”Abortliberaler anser inte bara att de har rätten att ta det ofödda barnets liv, de anser också att de har rätt att förhindra deras meningsmotståndare att få uttrycka sin uppfattning. De tror inte på yttrandefriheten helt enkelt.”

Det kända irländska bandet U2 har ställt sig bakom förslaget att göra abort lagligt. Bandet, med frontfiguren Bono, har ofta lyft fram sin kristna tro och många kristna fans är nu upprörda över ställningstagandet.

“Jag är inte direkt överraskad men jag är besviken. Jag vet några familjemedlemmar som kommer att bli förkrossade, bland annat en son som älskar U2 men älskar livet mer. Kändisars ställningstagande kommer inte få det irländska folket att ta bort alla mänskliga rättigheter för ofödda bebisar”, kan man läsa i en av över tusen kommentarer till U2 på twitter.

Opinionsundersökningar inför valet har hittills visat på en ledning för abortförespråkarna. Om de som vill ha bort abortförbudet vinner är det upp till parlamentet att göra en ny lagstiftning. Landets minoritetsregering har då föreslagit en lag som tillåter fri abort till och med vecka tolv.

Ny ”tv-skatt” kan drabba döda

Politik. Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...

Trettio år i fängelse för ett förlorat barn

Ledare Lagstiftning Trettio år är en lång tid för den som sitter i fängelse. I Sverige är det ett straff som så gott som aldrig utdöms. Snitt-tiden i fängelse för så...

Ringrostig på engelska? Här är tipsen

Språk. Do you understand this? Bra, men du kanske känner dig lite ringrostig och upplever att din engelska har haft bättre dagar. Språkforskaren Pia...