Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Tyst om skandalomsusad hatstämplare i svensk media

Southern poverty law center (SPLC), som svenska medier gärna hänvisar till för att benämna sammanslutningar som ”hatgrupper”, tjänar stora pengar på sina hatstämplar. De jämställer Israelvänner med nazister och nyligen har flera toppnamn fått avgå på grund av uppgifter om bland annat sexuella trakasserier och långvarig rasism.

Nyheter · Publicerad 11:11, 18 apr 2019

SPLC:s ställning som bedömare av vilka som ska betraktas som ”hatgrupper” eller ”extremister” har länge varit ifrågasatt. Nu skakas man av uppgifter om att rasism, ekonomiska oegentligheter och sexuella trakasserier pågått i decennier inom SPLC. I svenska medier har det varit tyst om skandalerna, men i USA har det väckt desto större uppmärksamhet och också lett till att allt fler distanserar sig från deras arbete.

I mars fick en av grundarna, Morris Dees, sparken efter åter­kommande anklagelser om olämpligt beteende. Kort därefter valde även den högste ledaren inom SPLC, Richard Cohen, att lämna.

Orsaken är att man under en längre tid anklagats för bland annat rasism. I ett reportage i The New Yorker från i mars berättar en före detta anställd om att få svarta amerikaner arbetar på centret, och att de flesta av dessa har positioner som assistenter eller liknande.

Redan 1994 avslöjade The Mont­gomery Advertiser diskriminerande behandling av svarta inom SLPC. Trots det har medier fortsatt hänvisa till SPLC som en auktoritet för att bedöma hat inom andra grupper.

SPLC har, enligt kritiker, gått från att primärt vara en försvarare av svaga grupper, till en kassako som drar in jättebelopp också på sitt arbete med att hatstämpla olika grupper. Richard Cohen medgav själv i en granskning i Washington Post i slutet av förra året att de inte ser någon anledning att skilja på nazist­iska grupper och evangeli­kaler, höger­konserva­tiva eller Israel­vänner som, enligt SPLC, är homo­foba eller anti-muslimska.

En av de grupper som hatstämplats av SPLC är Alliance defending freedom (ADF), en kristet konservativ juridik­organisation som arbetar för religionsfrihet. Orsaken ska bland annat vara att de för ett antal år sedan var involverade i en rättsprocess om att sterilisera personer som bytte kön i Frankrike.

ADF har dock varit tydliga med att detta handlade om europeiska länders rätt till självbestämmande och att de är emot sterilisering. Det är framförallt stämplingen av ADF som hatgrupp som ifrågasätts i Washington Posts granskning. Om ADF, som bland annat vunnit flera mål inför USA:s högsta domstol och som försvaras av USA:s justitieminister, säger Richard Cohen:

”Att en grupp som ADF kan få komma inför högsta domstolen, för mig gör det dem mer farliga [än nazister], inte mindre.”

Överlag betraktas SPLC av högern och konservativa i USA som en vänster­grupp som inte bara hatstämplar extremister utan också grupper med en annan uppfattning än de själva i kontroversiella frågor. SPLC:s hat­kart­läggning har också dragit in stora pengabelopp till centret, något som också det har inneburit ifrågasättanden om bevekelse­grunden.

I en ledare i Wall Street Journal efter skandalerna inom SPLC menar man nu att de som donerar pengar tll centret, som dragit in hundratals miljoner dollar till sitt ”fattigdoms­palats” som det lyxiga högkvarteret kallas av vissa anställda, borde sluta med det.

Tidningen anser att det är hat­granskarna som själva behöver granskas och menar att det är helt felaktigt att anklaga en grupp som ADF för hat.

Hyllas för uttalande om att utrota judar

Imamen och läraren Ahmed Billoo propagerar för utrotning av judar på sin privata Facebooksida. ”Må Allah räkna deras antal, döda dem och inte lämna...

Estoniadrabbade får inte rätt till skadestånd

En fransk domstol säger nej till skadeståndskraven på de företag som byggde och inspekterade olycksfärjan M/S Estonia, uppger AFP. 852 personer omkom...

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Upptäck ett nytt museum i sommar med hela familjen

– De mer än 1 500 svenska museerna är som mest tillgängliga just nu, så passa på och upptäck ett nytt museum i sommar, säger Mats Persson,...