Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Tyska CDU vill utvisa invandrare som främjar judehat

Kristdemokraterna i Tyskland vill sätta tydliga gränser för vem som har en plats i landet. – Vi är tvungna att resolut stå upp mot antisemitismen, säger kristdemokraten Stephan Harbarth till tidningen Die Welt.

Nyheter · Publicerad 10:00, 17 jan 2018

"Den som förnekar judarnas rätt till ett fullvärdigt liv i Tyskland eller ifrågasätter Israels rätt att existera, hör inte hemma i vårt land. Tysklands delstater bör praktisera gällande utvisningslag strängare vid fall av hatiska uttalanden eller handlingar mot judar", heter det i förslaget.

Kristdemokraterna (CDU) har arbetat på förslaget under lång tid, men det har ständigt skjutits upp på grund av den oklara regeringssituationen i Tyskland efter riksdagsvalet i september. Enligt Religion News Service (RNS) är det två faktorer som har lett till att de nu inte vill dröja längre med att lägga fram förslaget.

Den ena är demonstrationerna i Tyskland före jul mot president Donald Trumps Mellanösternpolitik. Demonstrationerna utvecklade sig till antisemitiska handlingar som att Israels flagga brändes och antisemitiska slagord ropades. Den andra faktorn är att Förintelsens minnesdag den 27 januari snart kommer att uppmärksammas.

– Vi är tvungna att resolut stå upp mot antisemitismen från immigranter med arabisk bakgrund och från dem som kommer från afrikanska länder, sade kristdemokraten Stephan Harbarth till Die Welt, den tyska tidning som uppmärksammade propositionen.

Sverige är det europeiska land som, efter Tyskland, tagit emot flest syriska flyktingar. Statsminister Stefan Löfven var självkritisk efter brandattentatet mot en synagoga i Göteborg den 9 december. Illdådet utfördes av syriska och palestinska invandrare. Löfven menade att regeringen inte har tagit antisemitismen från muslimer på allvar.

– Vi ska inte blunda för att det kommit många människor hit från Mellanöstern, där antisemitismen är en utbredd uppfattning, nästan en del av ideologin, sade han till den svenska tidskriften ”Judisk krönika”.

– Även om muslimer är en utsatt grupp är det inte mera legitimt för dem att vara antisemiter.

I Tyskland anser CDU att regeringen måste ändra lagen om uppehållstillstånd avseende utlänningar som uppmanar till antisemitism och judehat.

Enligt förslaget från CDU behöver Förbundsdagen stryka under sin vilja att bekämpa judehat i den nya versionen av utvisningslagen genom att beteckna uppmaningar till hat mot delar av befolkningen som mycket mer allvarligt, eftersom den hotar att utradera fredlig samexistens. Sådana handlingar ska väga särskilt tungt som grund för utvisning.

Men, reservationer finns. RNS skriver att även om de nya riktlinjerna blir antagna, kommer det inte automatiskt betyda att antisemitiska invandrare måste lämna landet. För det första är det nödvändigt att reda ut ett utbrett missförstånd: Den som utvisas förlorar sitt uppehållstillstånd, men blir inte nödvändigtvis deporterad.

Även om den tyska regeringen och parlamentet 2016 gjorde det lättare att utvisa utländska brottslingar, är det fortsatt så att det ska göras individuella prövningar i vart enskilt fall. En ”väldigt allvarlig utvisningsorsak” kan komma i konflikt med ”ett speciellt ömmande skäl för rätt att stanna”.

Det kan handla om att en utlänning kom som minderårig till Tyskland, att personen ifråga har bott lagligt i landet under fem år eller om vederbörande lever i ett äktenskapligt förhållande med en EU-medborgare.

Förbundskansler Angela Merkel, som också är partiledare för CDU, har kraftigt fördömt de antisemitiska händelserna i Tyskland efter Trumps Jerusalembeslut.

I samband med ett möte i Berlin nyligen tog Merkel starkt avstånd från brännandet av den israeliska flaggan och sade att Tyskland motsätter sig alla former av antisemitism och främlingsfientlighet. Hon lade till att staten måste ingripa mot sådana uttalanden med vad rättsliga möjligheter den har.

Innan dess hade regeringens talman, Steffen Seibert, fördömt handlingarna i tydliga ordalag:

– Vi skäms över att se ett sådant öppet hat mot judar uttryckas på Tysklands gator. Yttrandefrihet och demonstrationer är inte en licens för antisemitiska uttryck eller för hot och våld, sa Seibert.

Enligt en undersökning gjord av den amerikanska judiska kommittén i Berlin, baserad på dussintals intervjuer med irakiska och syriska invandrare, är antisemitiska och anti-israeliska fördomar utbredda bland dem.

Vi ska inte blunda för att det kommit många människor hit från Mellanöstern, där antisemitismen är en utbredd uppfattning, nästan en del av ideologin.

Judar i Tyskland

Det bor omkring 200 000 judar i Tyskland.

Tyska judar har länge varnats för ökad antisemitism.

Antisemitismen och judehatet har ökat i takt med den stora flyktingströmmen till Tyskland de senaste åren.

SKR uppvaktade Migrations- verket med 18 400 namn

Aktion. Lyfte fram konvertiternas situation På torsdagen möttes Sveriges kristna råd (SKR) och Migrationsverket för samtal om hantering av asylärenden som rör konvertiter. Samtidigt...

Vad kan förklara de ökade sexualbrotten?

Ledare Eskalerande statistik enligt Brå-rapport Så har då Sverige till slut fått en statsminister. Socialdemokrater och Miljöpartister kan nu regera vidare med Vänsterpartiets och nu även de två...