Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Twitter märker SVT och SR som ”offentligt finansierade”

Att sociala medie-plattformen Twitter, ledd av entreprenören Elon Musk, märkt public service-bolag som ”regeringsfinansierade” har väckt debatt. Nu har flera svenska public service-bolag fått en stämpel som ”offentligt finansierade” på Twitter.

Nyheter · Publicerad 19:00, 17 apr 2023

Det började med att Twitter nyligen gav de stora brittiska och amerikanska public service-bolagens konton, BBC och NPR, en tydlig märkning där det står ”regeringsfinansierade medier”. Märkningen syntes överst på kontonas profiler och ovanför de enskilda inläggen.

Twitter menar att märkningen används för medier som helt eller delvis finansieras av stat/regering och där det kan finnas ”varierande inflytande över det redaktionella innehållet”.

Detta har upprört NPR så till den grad att man helt lämnat Twitter, och BBC har riktat skarp kritik mot Twitters agerande.

– Jag skulle aldrig släppa ut vårt innehåll där det riskerar att skada vår trovärdighet, säger NPR:s vd John Lansing i en intervju, rapporterar DN.

Twitters ägare Elon Musk menar i sin tur att det handlar om att ge användarna korrekt information och har efter kritiken ändrat benämningen på BBC till ”offentligt finansierad” – samma märkning som flera svenska public service-bolag nu fått.

I skrivande stund, under måndagsförmiddagen, har bland annat SVT:s officiella Twitterkonto, liksom SR Ekots och Utbildningsradions konton, fått märkningen. Däremot har ännu inte de lokala P4-stationernas konton eller SVT Nyheters konto fått det.

Så sent som förra veckan rapporterade DN att varken SVT, SR eller UR fått några indikationer på att deras Twitterkonton skulle kunna komma att märkas.

SR uppgav samtidigt för tidningen att de ständigt ser över sin närvaro på sociala medier. SVT:s programdirektör Jan Helin sade till DN att man ännu inte fattat något beslut om sin närvaro på Twitter.

Kritiker, däribland Helin, menar att märkningen handlar om att försöka misstänkliggöra viss journalistik.

De som är positiva till märkningen anser att det är bra att de statliga kopplingarna görs tydliga samt att det framgår att det är skattebetalarna som bekostar innehållet.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00