Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Tvärstopp för turismen i Israel – nu hoppas man på de kristna

Sedan Israel gradvis stängde gränserna för de flesta utländska medborgare i mars har landets turistnäring i princip stängt ner. Den israeliska turistmyndighetens Norden-direktor, Nira Fisher, berättar för Världen idag hur läget hanteras av branschen.

Nyheter · Publicerad 17:00, 8 apr 2020

Nira Fisher jobbar på den israeliska turistmyndighetens Nordenkontor i Stockholm och beskriver hur Israel gradvis införde inreseförbud för utländska medborgare från olika länder under en tiodagarsperiod fram till den 18 mars då gränserna i princip stängde helt. 

– Vi var först ut med att vara så hårda, men vi beslutade att ta det säkra före det osäkra, säger hon. 

Hon berättar att 97 procent av hotellen i Israel har stängt, men att staten samtidigt har kommit till branschens undsättning genom att ta över försörjningsansvaret för dem som blivit permitterade. 

– Regeringen betalar för alla, säger Nira Fisher. 

De israeliska turistföretagarna tar nu också vara på tiden genom att utbilda sig och undersöka hur de kan förbättra sina produkter, berättar turistattachén.

– Vi hoppas att vi åtminstone får se inhemsk turism i juni. 2020 kommer att bli ett väldigt tufft år. Förhoppningsvis blir 2021 hyfsat, säger hon. 

Antalet svenskar som åkte till Israel i mars i år blev bara 700, jämfört med 3 400 i mars förra året, men enligt Fisher planerar fortfarande de svenska researrangörerna att genomföra Israelresor igen från och med i september. I början av september tänker också den israeliska turistmyndigheten anordna flera seminarier för svenska pastorer och andra som vill leda grupper på Israel-resor. Bland annat ska det handla om nya arkeologiska fynd i det heliga landet, som till exempel lämningar av gamla kyrkobyggnad i Negev-öknen.

Själv tycker Nira Fisher att det är en mycket utmanade situation, men hon påpekar också vilket stort stöd den israeliska turistindustrin har från troende kristna och judar världen över – något hon tror kommer visa sig även framöver. 

– Det är det som vi hoppas på och talar om med de olika entreprenörerna och researrangörerna, säger hon.

Hon pekar vidare på att israelerna är ett mycket optimistiskt folk. 

– Vi judar säger att vi hade uttåget från Egypten, vi mötte Farao, och vi kommer att möta den här farsoten också. Pandemin är ytterligare en sak som vi måste möta och bli starkare av, säger Nira Fisher. 

Den som vill uppdatera sig kring läget i Israel och möjligheterna att åka dit, kan söka information på turistmyndighetens sajt Go Israel.

Självbestämmande enligt folkrätten är något man förtjänar

Israelkommentar Självbestämmande i enlighet med folkrätten ges till ett folk/nation som har en distinkt historia,... torsdag 4/6 00:10

Lösningen på kravallerna finns hos personen Jesus

Ledare Det gick bara några dagar efter att USA försiktigt började öppna igen efter corona­pandemins... torsdag 4/6 00:00

Professor: Coronaviruset perfekt anpassat för människor

Corona. Nya, preliminära forskningsresultat visar att det coronavirus som orsakar covid-19 verkar vara... torsdag 4/6 16:50

Samtal om Gud under en Uber-färd

Missionsglimten Jordanien Det är en Uber. Alltså inte en vanlig gul taxi. Gul taxi innebär bönematta fastkilad i bildörrens... torsdag 4/6 00:00

Tveksam metod bakom Sveriges Pisa-resultat

Utbildning. Sveriges resultat i den internationella jämförelsen Pisa har förbättrats rejält mellan mätningarna... torsdag 4/6 14:48